2024. március 29., péntek

Jelentős Donyec-medencei ukrán veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

A Donyec-medencei ukrán hadseregcsoportosulás jelentős veszteségeket szenvedett el emberben, fegyverben és katonai felszerelésben – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint a „Donyecki Népköztársaságban" lévő Szvjatohirszk „felszabadítása" során csak a harcok utolsó három napja alatt több, mint háromszáz ukrán „nacionalista" esett el, valamint hat harckocsi, 15 különböző típusú páncélozott harcjármű, 36 tüzérségi löveg és aknavető, négy Grad rakétavető és több, mint húsz gépjármű semmisült meg.

A tábornok azt mondta, hogy nagypontosságú légirakéták Harkiv közelében az elmúlt nap folyamán csapást mértek egy üzemre, amelyben harckocsikat és páncélozott járműveket állítottak helyre. A rakéták emellett két vezetési pontot, 13 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, egy Uragan rakéta-sorozatvetőt, valamint négy fegyver- és lőszer- és egy üzemanyagraktárt semmisítettek meg.

A harcászati gépek 63 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást semmisítettek meg, valamint az ukrán 14. gépesített dandár parancsnokságát. A beszámoló szerint a csapások következtében több, mint 160 ukrán „nacionalista" életét vesztette, nyolc harckocsi, két Grad rakétavető, egy tüzérségi üteg, egy elektronikus hadviselési állomás és 13 jármű megsemmisült.

Konasenkov szerint az orosz légvédelem lelőtte az ukrán légierő két MiG-29-es repülőgépét a Mikolajiv megyei Snehirivka falu közelében, valamint egy Mi-8-as helikoptert Bila Krinica közelében, és megsemmisített 11 drónt, három Tocska-U rakétát és öt Szmercs rakétát.

A rakéta- és tüzérség erők 68 vezetési pontra, 172 tüzérségi állásra – köztük két Szmercs- és egy Uragan-ütegre –, valamint 261 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapát.

A szóvivő szerint a csapások eredményeként több, mint 320 „nacionalista" életét vesztette Zaporizzsja megyében, négy lőszerraktár, kilenc páncélozott jármű, három Grad rakétavető, 15 tüzérségi löveg és aknavető, 14 speciális jármű, valamint egy Buk-M1 föld-levegő rakétarendszer semmisült meg meg.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 192 repülőgépet, 130 helikoptert, 1150 drónt, 335 légvédelmi rakétarendszert, 3459 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 489 rakéta-sorozatvetőt, 1822 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3488 különleges katonai járművet veszítettek.

A helyi hatóságok szerint szerdán is folytatódtak a szakadárok kezén levő városok elleni ukrán nehéztüzérségi támadások. Egyebek között ismét csapások érték Donyeck központját.