2023. február 4., szombat

A fenntartható és sikeres mezőgazdaságért

Mitrovicán megnyílt a KITE vállalat logisztikai központja

Befejeződtek a KITE Zrt. szerbiai leányvállalátának fejlesztési munkálatai, melynek keretében Csenejen egy központi telephely, Mitrovicán (Szávaszentdemeteren) pedig egy területi telephely épült.

A KITE Kft. a világszerte elismert John Deere amerikai mezőgazdasági gépeket és traktorokat gyártó cég hivatalos importőre, forgalmazója és szervizelője. A cég 2017 tavaszán kezdte meg aktív működését Szerbiában. Indulását követően a műszaki termékek forgalmazása mellett  2018-tól már argonómiai termékek értékesítésével és terményfelvásárlással is bővítette portfólióját.

Guba Sándor, Nagy István, Branislav Nedimović, Jenei Gábor, Szabó Levente (Fotó: Ótos András felvétele)

Guba Sándor, Nagy István, Branislav Nedimović, Jenei Gábor, Szabó Levente (Fotó: Ótos András felvétele)

A vállalat által kínált magas minőségű termékek és szolgáltatások hamar az egyik legnépszerűbb forgalmazóvá tették a térségben, s ennek köszönhetően forgalma és piaci részaránya folyamatosan emelkedik, így elérkezettnek látták az időt a kapacitások bővítésére. A szávaszentdemeteri logisztikai központot ünnepélyesen Szabó Levente, a magyarországi  KITE Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg szerdán.

– Az újonnan átadásra kerülő központ jelképezi számunkra, hogy a KITE nemcsak megjelent hat évvel ezelőtt Szerbiában, hanem azt is, hogy még nagyon sok ideig jelen szeretne maradni, hozzájárulva ezzel Szerbia mezőgazdaságának a fejlődéséhez és fejlesztéséhez. Az, hogy a cég megjelent Szerbiában, alapvetően két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy 2013-ban történt egy tulajdonosváltás, ami szerencsés fordulatot vett, a másik pedig, hogy azok az emberek, akikkel sikerült kapcsolatot teremtenünk, nagyon könnyen befogadtak minket és támogatóan álltak hozzánk. A tulajdonosváltást követően a legnagyobb műtrágyabeszállítónk nem volt hajlandó kiszolgálni minket, ezért kellett a környező országokból beszerezni a műtrágyát. Ennek okán jutottam el többek között Szerbiába is. A KITE küldetése Magyarországon és Szerbiában is ugyanaz, a legújabb, legfejlettebb technológiák, technológiai fejlesztések adaptációja, illetve a megszerzett ismeretanyag átadása a dolgozók és a termelők számára, ami hozzájárul a környezettudatos, fenntartható és sikeres mezőgazdasági termeléshez – mondta az igazgató.

Fremond Árpád, Nagy István és Juhász Bálint (Fotó: Ótos András felvétele)

Fremond Árpád, Nagy István és Juhász Bálint (Fotó: Ótos András felvétele)

Köztudott, hogy Magyarország és Szerbia együttműködése és kapcsolata az utóbbi időszakban igen magas szintre fejlődött. A megnyitón Nagy István, Magyarország agrárminisztere is jelen volt.

 – Sok kihívással kellett megküzdenünk az elmúlt időszakban. Az éghajlatváltozás, az aszály mindannyiunkat nagyon komolyan érintett. A Covid-járvány és a mostani orosz–ukrán háború pedig újabb kihívásokra figyelmeztet. Minden egyfelé tereli a figyelmünket, mégpedig afelé, hogy legyen elég élelmiszer az asztalunkon. Az élelmiszer-ellátás mindannyiunknak kiemelten fontos érték. Nagyon örülök annak, hogy a KITE Szerbiában is otthonra talált. Mindkét ország gazdái a globális piacra termelnek, amihez megfelelő technológiára van szükség. Szerbiában jó alap rejlik, szorgalmas gazdák vannak, és mi ehhez tudjuk felajánlani az álatlunk birtokolt  tudást. Biztos vagyok benne, hogy a technológia és a szakmai tudás a gazdálkodók hasznára válik. Örülök, hogy az együttműködést megalapozza a két ország barátsága is – fejtette ki az agrárminiszter.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A logisztikai központ 2,1 hektáron terül el, az 1000 négyzetméteres alapterületű épületegyüttesben pedig irodák, bemutatótermek, szerviz és zárt raktárak kaptak helyet.

– Mi nagyon stabil és megbízható célokat fektettünk le a társaságunk működésének jövőjét  illetően. Elmondhatom, hogy ezeket a célokat sikerült is következetesen megvalósítani. Már a tevékenységünk első évében sikerült megszereznünk a John Deer társaság termékeinek exkluzív forgalmazási jogát, a következő évben pedig a termékválasztékot növelték még a világban közismert forgalmazók, mint a JCB, a KUHN és a Joskin. Létrehoztuk a Precíz mezőgazdaság elnevezésű rendszerünket is, melynek célja, hogy tájékoztassa a termelőket a legkorszerűbb technológiai eljárásokról. Véleményem szerint ilyen korszerű intézménnyel csak segíteni tudjuk a mezőgazdasági termelőket – fogalmazott Kiss Imre, a KITE Kft. igazgatója.

A KITE Kft. tevékenységének első évében megszerezte a John Deer termékeinek exkluzív forgalmazási jogát (Fotó: Ótos András felvétele)

A KITE Kft. tevékenységének első évében megszerezte a John Deer termékeinek exkluzív forgalmazási jogát (Fotó: Ótos András felvétele)

Az eseményen részt vett Pintér Attila, Magyarország nagykövete, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter és Đorđe Mišković, a KITE Kft. ügyvezető igazgatója, Guba Sándor, a KITE Zrt. igazgatóság elnöke és Jenei Gábor, a Hepa Zrt. vezérigazgatója is. A cseneji telephelyet hétfőn nyitják meg.