2024. március 29., péntek

Mennyire ismerjük egymást?

Vajdasági középiskolások kvízselejtezője volt Zentán

Hétfőn délelőtt tartották meg Zentán, a Művelődési Házban, a Mennyire ismerjük egymást?  elnevezésű kvíz első fordulóját a középiskolás diákoknak. Az esemény a Tartományi Oktatási, Jogalkotási Közigazgatási és Nemzeti Kissebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a helyi Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezésében valósult meg.
Bojan Gregurić szervező nyitotta meg a rendezvényt és elmondta, hogy a versenyző középiskolások a fordítóknak köszönhetően saját anyanyelvükön hallhatják a kérdéseket, és válaszolhatnak majd rájuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez jó alkalom a fiataloknak az ismerkedésre.
A csapatok egy megadott könyvből készültek fel, amely magába foglalja Vajdaság történelmét és művészetét. A zentai selejtezőn 8 vajdasági középiskola tanulói vettek részt, két körben. A szünetben üdítővel és szendviccsel kedveskedtek a szervezők a diákoknak és a tanároknak.
Argyelán Zoltán, az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója és a kvízkérdések összeállítója elmondta, hogy a Mennyire ismerjük egymást? a tartományi titkárság egy kiváló projektuma, melyben különböző tannyelvű diákok vesznek részt.
– Szerb, magyar, horvát, szlovák, ruszin, román középiskolák tanulói versengnek, és mindenki a saját anyanyelvén készülhetett. Nagyon jónak tartom ezt a megmérettetést, a gyerekek jobban megismerik egymást, és ezáltal elfogadóbbá is válnak. A kérdések a Vajdaságban élő nemzetek történelmén, illetve kultúráján, szokásain alapszanak. Az a célunk, hogy egymás szokásairól, történelméről tanuljanak a diákok. Tehát a magyarok ne csak a magyar történelmet tudják, hanem a többi itt élő népét is. A selejtezők után a középdöntő és a döntő Újvidéken kerül megrendezésre – mondta a zsűri elnöke.
A versenyben 3+1 tagú csapatok mérték össze tudásukat, és a csapatok különböző színű pólókban versenyeztek.
Boros Krisztina, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanára elmondta, hogy a gyerekekkel régóta jár erre a versenyre, amely főleg a történelemről szól.
– Pozitív tapasztalataink vannak ezzel az eseménnyel kapcsolatban, szeretik a gyerekek, nagyon tetszik nekik. Érdekes kihívások elé állítják őket, és ezt láthatóan élvezik. Ha továbbjutnak, akkor Újvidéken, az RTV-ben lesz a döntő, valamint ősszel kezdik vetíteni a televízióban is. Minden tanuló a saját iskoláját képviseli, erre a módszerre az idén tértek vissza, előző években volt, hogy összekeverték a tanulókat más iskolák tanulóival – mondta a tanárnő.
Fleisz Ákos, a Bolyai gimnázium elsős tanulója hozzátette, hogy nagyjából 150 oldalas volt a könyv, amelyet három részre osztottak fel, és mindenki a rá eső részt tanulta meg.
– A negyedik tagnak, a cserejátékosnak az egészet meg kellett tanulnia, arra az esetre, ha be kell ugrania. Számomra nem volt nehéz a felkészülés, mivel volt némi előtudásom. Vajdaság történelmi részét taglalja a köny leginkább, de a művészetekbe is betekint – fogalmazott a tanuló.
Szekeres Alíz és Eke Nikoletta, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulói is részt vettek a versenyen. Elmondták, hogy későn kezdték el a felkészülést, de sikerült elsajátitaniuk a kellő tudást.
– Érdekesnek találtuk ezt a versenyt, azért is jelentkeztünk. Szeretnénk a tudásunkat bővíteni, és ez  nagyon jó alkalom erre. Ilyen típusú megmérettetésen soha nem vettünk még részt, de biztosan izgalmas lesz. Érdekes dolgokat tudtunk meg a környékünkről, sokkal jobban megismertük Vajdaságot a felkészülés során – fogalmaztak a diákok.