2024. március 29., péntek

Kultúrában utazunk

Családi napot tartottak a Népkörben – Nagyszabású színpadi produkció készül az Interetno fesztiválra

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ székházában szerdán családi napot tartottak. A rendezvény keretein belül táncházat szerveztek, fellépett a Juhász zenekar, valamint kézműves foglalkozásokat is tartottak. A rendezvényre a FolKulture nevet viselő projekt részeként került sor.
A Kultúrában utazunk projekt az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül valósul meg, amelynek fő kedvezményezettje a szabadkai Népkör, együttműködő partner pedig a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ. A röviden csak FolKulture nevet viselő projekt 2021. szeptember 1-jén kezdődött és az idei év végén fejeződik be. A számos programot magába foglaló projektről Bodrogi Hajnalka, a Népkör ügyvezetője nyilatkozott lapunknak.
– A FolKulture projekt fő célja és vezérfonala, mint ahogy a neve is mondja, a kultúra. Mindkét településnek, vagyis Kecskemétnek és Szabadkának is megvan a maga híres személyisége, akinek a munkáját tiszteljük és szeretjük. Kecskeméten ő Kodály Zoltán, míg Szabadka esetében, habár konkrétan a városhoz nem kötődik, de a város környékén, a határban és Horgos körül gyűjtött, valamint állítólag Palicson is járt, Bartók Béla. E két személy a népi kultúrából merítve, táplálkozva alkotta meg műveit. Az ő munkásságuk bemutatása az egyik fő célkitűzésünk. A két intézmény számára fontos feladat a hagyományok ápolása, a népi kultúra megőrzése, viszont a mai kor elvárásainak is eleget kell tennünk, így a tudást másmilyen formában kell átadnunk a fiataloknak, hogy meg tudjuk velük szerettetni a hagyományos népi kultúrát. Ezen projekt keretén belül megpróbáljuk minél szélesebb körben megismertetni a két alkotóművész munkásságát, valamint azt az üzenetet szeretnénk eljuttatni mindenkihez, hogy a népi kultúrából igenis lehet építkezni – mondta Bodrogi Hajnalka.


A projekt ideje alatt számos program valósult/valósul meg a jövőben Szabadkán és Kecskeméten egyaránt.
– A rendezvények sorát tavaly októberben a Népkörben a kecskemétiek bemutatkozásával kezdtük meg, majd ezt követően az intézményünk, illetve Szabadka mutatkozott be Kecskeméten. Azóta folyamatosak a rendezvények, Kecskeméten bemutattuk Bartók Béla munkásságát, míg Kodály Zoltánnal kapcsolatban itt Szabadkán tartottunk előadást és koncertet, emellett szabadkai ismerőseink délszláv táncházat tartottak a magyarországi településen. A gyermeknap alkalmából Kecskeméten családi napot tartottak, amelyen jelen voltak a Népkör munkatársai is. A mai nap pedig a szabadkai és környékbeli fiataloké. Egy játékos, táncházas délelőttöt szerveztünk. A programokba egyebek mellett adorjáni, magyarkanizsai, felsőhegyi iskoláscsoportok is bekapcsolódtak, akiket egy szabadkai városnézéssel fogadtunk, majd a programok sora a székházunkban folytatódott a Juhász zenekar kis koncertjével és táncházzal, illetve a kézműveseink által vezetett kézműves foglalkozásokkal, amelyek során a gyerekek kipróbálhatták a nemezelést, a gyertyamártást, a hímezést – fogalmazott Bodrogi Hajnalka.
A projekt az elkövetkező hónapokban is folytatódik, ugyanis a két intézmény néptáncosai, munkatársai egy közös nagyszínpadi előadást állítanak össze, amelynek bemutatóját az Interetno fesztivál keretein belül augusztus 27-én tartják meg. Az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságára épül, és összeállításában több mint százan vesznek részt a két településről. A szabadkai premiert követően a produkciót Kecskeméten is bemutatják. A nyár folyamán Horgoson és a Kecskemét melletti Kerekegyházán néptánctáborokat tartanak, ősszel pedig rendhagyó népzenei órák lesznek.