2024. március 29., péntek

Csáthról beskatulyázás nélkül

Ma tartják a Lovas Ildikó regénye alapján készült előadás ősbemutatóját Újvidéken

Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg című regénye alapján készült színpadi produkciót a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház együttműködésében viszik színre Urbán András rendezésében. A szöveget Góli Kornélia dramaturg alkalmazta színpadra. A tegnap megtartott sajtótájékoztatón Venczel Valentin az Újvidéki Színház igazgatója kiemelte, a regény színpadi adaptációja az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa projektum keretében készült el. Az sajtótájékoztatón jelen volt Lovas Ildikó, aki elmondta, mi viszi vissza mindig Csáth Gézához.

 – Nem szeretem, amikor beskatulyázzák az embereket, legyenek azok a művészet, vagy más résztvevői a különböző társadalmi rétegeknek. Amikor ráégetnek valakire egy bélyeget, az akár több mint száz évig is, mint egy közhely továbbél. Ez történt Csáthtal is, amit én nagyon utálok. Nem szeretem a közhelyeket, a sematikus megközelítéséket, nem tartom igazságosnak a beskatulyázást sem.

– Ez az egyik fontos nézőpont, ami engem mindig visszavisz Csáthoz. A másik pedig maga az az irodalmi folyamat, ami szerintem nemcsak az irodalomban, hanem minden művészetben, a színházban is jelen lévő folyamat, hogy vajon a dekonstrukció helyét átveszi-e a rekonstrukció. Ez a folyamat olyan szinten érdekelt, hogy úgy döntöttem, rekonstruálni fogom Csáthot, szemben azzal, amit Kosztolányi Dezső megírt a Nyugatban és ránk hagyott. Nem tudtam, hogyan fogják ezt a színházi emberek fogadni. Nem tudtam, hogy megértik-e, hogy mit akartam, mert ha nem, akkor teljesen mindegy, mit szerettem volna, az nem sikerült. Így, hogy láttam az előadás próbáját, azt érzem, hogy át tudtam adni valamit a gondolataimból, és innentől kezdve az én dolgom be is fejeződött, mert a színházi előadás egy új műfaj, egy új műalkotás – magyarázta az író.

Urbán András nem először foglalkozott Lovas Ildikó írói munkásságával, a Spanyol menyasszony című regénye alapján készített előadást évekig játszották.

– Egy nagyon izgalmas próbafolyamatot tudhatunk magunk mögött. Végig kreatív és szeretettel teli hangulat volt. Azt hiszem, még soha nem dolgoztunk szövegen ennyit, kint most. Nehéz volt megemészteni a művet, hiszen már a címe is kimondja, hogy mivel néz szembe az ember. Mi úgy értelmeztük, hogy ez a pont, amikor az ember egy olyan helyzetben felismerésre jut, ami meghatározza a sorsát. Például ha női szemmel vesszük, akkor terhes marad valaki, vagy egy olyan döntést hoz az élet a számunkra, amikor már nem tudunk ezen az úton továbbhaladni. Egy depresszív, szomorú, fájdalmakkal teli történetről van szó, ennek ellenére állandó pozitív hozzállás látszott a próbafolyamat alatt – mondta a rendező, aki szerint valójában valójában az egész Csáth Géza mítosz rekonstrukciójáról van szó, azokon a családi, szülői, szerelmi kapcsolatokon keresztül, amelyek egy ember életében megjelennek.

– Ez egy nagyon belső, szinte az ember legbelsejében játszódó intim történet. Mi el akartuk mesélni ezt a története, de úgy, hogy megmaradjon az az összefüggés, ami a regényben is megvan – tette hozzá.

A Kosztolányi Színház és Újvidéki színház tagjai először dolgoztak együtt ebben a formában.

– Mindenképpen hasznos találkozásnak tartom, ami tényleg azt jelenti, hogy folyamatosan inspiráltuk egymást. Megéltük a kollégák gyakorlatait és ezáltal kialakult egy kép, ami tulajdonképpen az előadás alapjául szolgált – mondta Mészáros Gábor, a Kosztolányi Dezső Színház társulatának tagja.

Az ősbemutató ma este 7 órakor lesz az Újvidéki Színház nagytermében. A tervek szerint Újvidék után e hó 15-én Szabadkán is debütál az előadás, amelyet követően mindkét színház repertoárján szerepel majd.