2024. április 23., kedd

„Ezt a hivatást csak szívből lehet végezni”

A szabadkai Egészségügyi Középiskola magyar ajkú végzős diákjainak sikereiről

A szabadkai Egészségügyi Középiskola egészségügyi nővér-technikus szakán az idén 28 magyar ajkú tanuló fejezte be tanulmányait. Az osztály négy év alatti teljesítménye sokak számára példaértékű lehet. Azon túl, hogy a járvány okozta nehézségek megakadályozták ezeket a fiatalokat a kórházban történő gyakorlati képzésben, mégis nem mindennapi eredménnyel fejezték be a negyedik évüket.

Szűcs Kószó Izabella egészségügyi ápolástan-tanárnő és egyben a tagozat osztályfőnöke örömmel és büszkén mesélte, hogy az idén a 28 diákból 25 tanuló kitűnő eredménnyel végzett, de az osztály mind a négy évben átlag feletti teljesítménnyel büszkélkedhet.

– Az egészségügyi nővér-technikusokat már a kezdetekkor arra biztattuk, hogy ezt a szakmát nagyon komolyan kell venni, és szeretettel, valamint szívvel kell végezni. Bízom benne, hogy a tanulóknak sikerült olyan erős alapot átadnunk, amit a jövőben eredményesen tudnak felhasználni – fogalmazott az osztályfőnök.

Dr. Horváth-Militicsi Szabolcs belgyógyásztanár is elismerését fejezte ki az osztály teljesítményét illetően.

– Általában kevés szó esik az iskolánkról, még kevesebb a magyar tagozatokról. Egy felettébb erős és kiemelkedő osztályról beszélünk, mindenképp szeretnék megemlíteni és felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a tanulók a nehézségek ellenére is mindvégig kitartóak tudtak maradni, és szakmájuk iránti szeretetükből fakadóan képesek voltak kimagasló eredményekkel fejezni. Mindvégig igyekeztem a kötelező tantárgy mellett elsajátíttatni velük az orvosi szaknyelvet is, ugyanis mi vagyunk és leszünk a legavatottabbak ahhoz, hogy ezt fenntartsuk és ápoljuk. Mindemellett az orvostörténeti részekre is nagy hangsúlyt fektettem, mivel fontosnak tartottam ezen témák és ismeretanyagok átadását is. Szerettem volna, ha a kórházunk történetébe is kapnak egy kis betekintést, hiszen ha valaki e iskola tanulója és eljár gyakorlatra a kórházba, jó tudni a történelmet. Ennek tudatában talán egészen másképpen közlekedik az ember az épület régi részein. Iskolánk igyekszik megfelelően szakképzett embereket nevelni tanulóiból, figyelni rájuk, segíteni és támogatni őket – emelte ki Horváth-Militicsi Szabolcs.

A topolyai Tót Erzsébet, az osztály legjobb tanulója kiemelte, hogy mindig is érdekelte az egészségügyi nővér szak. A tudás megfelelő szintű elsajátítása számára kardinális tényező. Mint mondta, a középiskola segített megismerni önmagát és határait. Mindenképpen az egészségügyben szeretne maradni, és Szabadkán fog tovább tanulni dietetikusnak.

Tót Erzsébet egyébként nagyon esélyes a magyar anyanyelvű generáció legjobb tanulója címének megszerzésére is.

Száz Márta Tamásfalváról érkezett Szabadkára. Elmondta, hogy a szakot második osztályban kezdte jobban megszeretni, és akkor merült fel először benne, hogy orvos szeretne lenni, így már javában készül a felvételire is.

– Az első két évben napi 4-5 órát tanultam, harmadikban és negyedikben már kevesebbet, mivel akkorra már elsajátítottuk a szakszavakat, így könnyebben tudtam a latin kifejezéseket is megtanulni – emelte ki Márta.

Kovács Patrícia bácskossuthfalvi tanuló hangsúlyozta:

– Mindig is nyitott voltam az emberek felé, emellett nagyon kommunikatívnak tartom magam. Azért iratkoztam erre a szakra, mert ez állt hozzám a legközelebb. Nagyon sokat tanultam, néha még hétvégenként is. Harmadik osztályra azonban már megtaláltam az egyensúlyt a tanulás és a kikapcsolódás között. Szabadkán szeretnék tovább tanulni főnővérnek – fogalmazott Patrícia.

A bajsai Tóth Zsófia szerint ma már nem kínos jó tanulónak lenni. Elmondta, hogy a négy év leforgása alatt osztálytársaival ösztönözték egymást a jobb teljesítmény érdekében. Orvosira szeretne menni Szegedre.

– Felnőttünk már annyira, hogy rájöjjünk, a tanulás csakis a hasznunkra válhat. Vannak dolgok az életben, amit soha senki nem vehet el tőlünk, ez pedig a tudás. Felismertük, hogy az ember élete nem játék. Ha kikerülünk az iskolából, óriási felelősség hárul ránk, ha a szakmánkban szeretnénk elhelyezkedni. Meg kell tanulnunk, hogy ami a munkahelyünkön történik, az maradjon is ott, és ne vigyük haza, illetve az otthoni problémákat se vigyük be a munkahelyünkre. Szerintem a jó nővér ápolt, mosolygós, önzetlenül bánik a betegeivel és őszintén érdeklődik a hogylétük iránt. Ha valaki nem szereti ezt a szakot, előbb-utóbb kiég, és tehernek fogja érezni, amit csinál – hangsúlyozta Zsófia.

A bácsfeketehegyi Albert Flóra szerint a szakma legnehezebb része elengedni az embereket.

– Mi negyedikbe láttuk meg azt, hogy ha az alapdolgokat nem tudjuk, nagy nehézségekbe ütközhetünk a munkánk során. Úgy gondolom, hogy e munkakörben az egyik legfontosabb tényező az empátia. Csak azok maradjanak e területen, akik valóban segíteni akarnak az embereken. Ezt a hivatást nem muszájból, hanem szívből kell csinálni – mondta Flóra.

A diákok egyöntetűen kijelentették, hogy nem bánták meg, hogy a négy év alatt ennyit tanultak. Mint mondták, a tanárok az első két évben nagyon szigorúak voltak, mára azonban már belátták, hogy megérte. Mindannyian rendkívül határozottak, tudják, mit akarnak és végtelenül éretten gondolkodnak.