2024. április 25., csütörtök

Pozitív lett a német külügyminiszter koronavírus-tesztje

Félbeszakította pakisztáni látogatását Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden, miután pozitív lett a koronavírus-tesztje, és azóta minden további találkozóját is lemondta – jelentette be a tárcavezető szóvivője kedden.

A német diplomácia vezetője eredetileg Iszlámábádból Görögországba, majd Törökországba utazott volna tovább.

Annalena Baerbock még pakisztáni sajtótájékoztatóján arra figyelmeztette az Afganisztánt kormányzó tálibokat, hogy tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat.

„A nemzetközi közösségnek egységesen és közösen kell fellépnie, határozottan és egyértelműen meg kell mondania a tálib vezetésnek: rossz irányba haladnak – jelentette ki a német külügyminiszter Iszlámábádban a pakisztáni partnerével, Bilaval Zardari Bhuttóval tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Nincs esély a normalizálásra, és még kevesebb a tálib kormánynak Afganisztán legitim vezetőjeként történő elismerésére" – szögezte le Baerbock.

A német külügyminiszter szerint a tálibok megfosztották az afgán kislányokat az oktatáshoz való emberi joguktól, a nőket szinte teljesen kizárták a közéletben történő részvételből, és a kormányzatnak ellentmondó politikai véleményeket kegyetlenül elfojtják a közép-ázsiai országban.

Hangsúlyozta: az afgán nép számára biztosított humanitárius segítségnyújtáson túl „minden más támogatás feltétele a lakosság alapvető jogainak teljesülésének kell lennie".

„Afganisztánban az országon belül zajló eseményekre nagyon korlátozott a befolyásunk. A tálib vezetés lépéseitől függ minden: saját, jól felfogott gazdasági érdekeiknek megfelelő racionális döntéseket kellene hozniuk, de jelenleg nem ez történik" – tette hozzá a német diplomácia vezetője.

A pakisztáni külügyminiszter hozzátette: ő maga is a terrorizmus áldozata.

„Én magam is a terrorizmus és terrorista csoportok áldozata vagyok" – jelentette ki Bilaval Zardari Bhutto, akinek édesanyját, Benazír Bhutto korábbi pakisztáni miniszterelnököt terrorista támadásban ölték meg 2007-ben.