2024. április 25., csütörtök

Környezetvédelmi díjat nyert Szerbia

Szerbia nyerte el az „Úttörő a zöld támogatás területén” elnevezésű díjat az országok kategóriájában a 2021-es évre vonatkozóan, tudósít a B92 hírportál. Az elismerést a Climate Bond Iniative szervezet osztja.

Siniša Mali pénzügyminiszter úgy fogalmazott: nagyon fontos ez az elismerés Szerbiának, mert a világ környezetvédelmi szempontból felelős országai közé helyez bennünket.

A miniszter emlékeztetett: Szerbia tavaly szeptemberben, története során először bocsátott ki zöld eurókötvényt egymilliárd euró értékben.

Bejelentette, hogy a kormány és a Pénzügyminisztérium terve az, hogy a tőkepiacokon lépést tartsanak a fejlett világgal, és olyan stratégiákat, menetrendeket és közpolitikákat valósítsanak meg, amelyek ezen a piacon komoly szereplőként pozícionálnak bennünket.

Hozzátette, hogy a szerb költségvetésben évről évre nőnek a környezetvédelmi projektekre szánt források, és a jövő évi költségvetés olyan környezetvédelmi projektek finanszírozását biztosítja, amelyek tiszta vizet, tiszta levegőt és jobb életminőséget biztosítanak polgárainknak.