2024. április 23., kedd

Szerbiában csak ott tiszta a levegő, ahol nem mérik

Szabács az élen
Szerbiában csak azokon a helyeken tiszta a levegő, ahol nem létezik mindent átfogó légvizsgálat, jelentette be a Belgrádi Nyílt Iskola (BOŠ) – olvasható a FoNet jelentésében.
A Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján Szerbiában 2020-ban a levegő 15 városban és agglomerációban volt túlzottan szennyezett. Az első helyen Szabács áll, ahol a PM10-részecskék napi értéke meghaladta a megengedett mértéket a város több pontján is.
Azon a listán, amelyen olyan városok találhatóak, ahol 100 napon keresztül túlzottan szennyezett volt a levegő, található még Knjaževac, Zaječar, Požarevac, és Kučevo.
Kúla, Kruševac, Óbecse, Zenta, és Ruma csak néhány azon városok közül, amelyekben évente 35 napon keresztül túlzottan szennyezett volt a levegő. A kihelyezett szenzorokkal kapott eredmények országszerte magas légszennyezettségről tanúskodnak.
A Belgrádi Nyílt Iskola arra kéri az illetékes intézményeket és egyéneket, felelősségteljesen dolgozzanak azon, hogy fejlesszék a levegő minőségének mérését és ellenőrzését országszerte, hiszen ez az első lépés ahhoz, hogy felismerjük, mivel szembesülünk.