2024. március 28., csütörtök

Felbontani a régi barátságokat

Gondja származhat az országnak egyes üzletemberek hatalommal való kapcsolatai miatt

Aleksandar Vučić államfőnek el kell határolódnia az olyan kétes múltú üzletemberektől, mágnásoktól és koalíciós partnerektől, mint amilyen Bogoljub Karić, a Szerbia Ereje Mozgalom elnöke és a Mobtel egykori távközlési vállalat tulajdonosa, ha komolyan gondolja az európai integrációk folytatását – értékelte a Danas napilapnak nyilatkozva Mihailo Crnobrnja emeritus professzor, az Európai Integrációs Központ szervezet igazgatója. Mint mondta, a fehéroroszországi rezsimmel való kapcsolatai miatt Karić is a nyugati szankciók egyik áldozata lehet, hiszen sokkal jelentősebb mágnások is szerepelnek azon a listán, akiknek a vagyonát elkobozzák a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel vagy Alekszandar Lukasenko fehérorosz elnökkel való kapcsolataik miatt. Újabb nyomásgyakorlásnak lesz tehát kitéve Szerbia és az ország kormánya, államfője annak érdekében, hogy döntsön az oroszbarát és az európai irányultságú politika között. Szerinte egyre nehezebb lesz megtartani Vučić jelenlegi politikai beállítottságát, melyben a kettőt párhuzamosan valósítaná meg.

Emlékeztetett, hogy a Karić család már korábban is szankcióknak volt kitéve. Már jóval az ukrajnai háború kitörése előtt megkérdőjelezhetőnek tartották az üzletelésüket az Európai Unióban, de az Egyesült Államokban is, tehát semmi újszerű nem történik akkor, amikor az ellenük korábban meghozott szankciók folytatásáról, esetleges elmélyítéséről beszélünk. Karić pártja mára már rengeteget veszített a népszerűségéből, voltaképpen a Szerb Haladó Párt koalíciós partnerére egyszerűsödött le, melynek önálló parlamenti listája sincs a választásokon, hanem az SZHP listáján szerepelnek a képviselőjelöltek. Az április 3-ai választások után két képviselőt sikerült a koalíciós szerződésnek köszönhetően bejuttatnia a Szerbia Ereje Mozgalomnak a parlamentbe, a probléma az, hogy az egyikük Dragomir Karić, Bogoljub Karić testvére, aki az információk szerint manapság is ápolja a kapcsolatokat az orosz támadást támogató fehérorosz hatalommal. Crnobrnja szerint az elhatárolódás fontos követelmény lesz az előttünk álló időszakban.

Nemcsak az említett üzletemberek ellen vezettek azonban be nyugati szankciókat az utóbbi időben, Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai hármas elnökség szerb tagja, Vučić megbízható partnere is az USA és Nagy-Britannia tiltólistáján van korrupciógyanús ügyletek miatt, ahogyan az észak-koszovói Szerb Lista képviselői is, Zvonko Veselinović és Milan Radoičić vagy Marina Raguš, aki az SZHP parlamenti képviselője.