2024. április 24., szerda

Hogyan indítsunk céget?

Vállalkozói kézikönyvet ismertettek

A Vajdasági Gazdasági Kamarában kedden olyan vállalkozói kézikönyvet mutattak be, amely a vállalkozások elindításában és az üzleti hatékonyság fejlesztésében nyújthat segítséget.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke elmondta, örömmel tölti el, hogy a kamarában mutathatják be ezt a jelentős kézikönyvet, hiszen az üzletembereknek itt a székhelye, és itt zajlanak a legfontosabb gazdasági események is.

– A mikro-, kis- és középvállalkozások 98 százaléka Vajdaságban található, és ezek 58 százalékban járulnak hozzá a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez. Ez a kézikönyv útmutató a leendő vállalkozóknak, hogy hogyan indítsanak sikeresen vállalkozást, s hogyan küzdjenek meg a kezdeti nehézségekkel. A könyv szintén példákkal szolgál arra, hogyan tehetik hatékonyabbá és eredményesebbé a már meglévő cégüket. Vajdaságban 67.000 vállalkozót tartanak számon, így hiszem, hogy ez a könyv sokak hasznára válik – fogalmazott Vučurević.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, fontos összekapcsolni a gazdaságot és az oktatást.

– A leendő üzletembereket arra kérem, hogy vegyék kézbe ezt a kézikönyvet, és tanulják meg a vállalkozások elindításához szükséges legfontosabb tudnivalókat. A gazdasági titkárság célja, hogy segítséget nyújtson az ismeretek elsajátításában, ezért is működik együtt az egyetemekkel, a kamarával és a szerzőkkel. A gazdasági titkárság mindenekelőtt kellemes üzleti légkört szeretne teremteni a vállalkozók számára. A legújabb adatok alapján az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának legtöbb hallgatója tanulmányának befejezése után magánvállalkozásba kezdene. Ez a kézikönyv nagy segítséget nyújthat a számukra. Vállalkozónak lenni ugyanis nem könnyű, sok tanulást igényel, és számos nehézséggel jár – fejtette ki Ivanišević.

Isidora Popadić, a kézikönyv szerzője elmondta, az elmúlt években rengeteg képzést és előadást tartott, és észrevette, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, mi szükséges egy vállalkozás elindításához, valamint, mi kell ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres legyen.

– Szerettem volna megosztani a tapasztalataimat másokkal. Célom ezzel a könyvvel az volt, hogy a leendő vállalkozók a legrövidebb idő alatt sikert érjenek el, és hogy a vágyaik megvalósuljanak. Remélem, hogy a kézikönyv sokak számára nagy segítség lesz – mondta Popadić.