2024. április 19., péntek

Gazember vagy ártatlanul megbélyegzett?

A sztárok élete mindig is foglalkoztatta az átlagembereket, a média pedig szorgalmasan szolgáltatta a hol szívhez szóló, hol szaftos sztorikat. Esküvők és válások. Ezekből is bőven akad Hollywoodban. Ami a válásokat illeti, több is, mint kellene. Egyesek meglepően csendesen zajlanak le, mások hangosan és viharosan.

Egy ideje Johnny Depp és Amber Heard körül áll a bál, és erről talán több hír jelent meg, mint az orosz–ukrán háborúról. Ha valaki netán elvesztette volna a fonalat, nagy vonalakban arról van szó, hogy Amber Heard a válásuknál nyilvánosságra hozta, hogy erőszaknak volt kitéve a férje részéről. Erre egy brit lap feleségverőnek nevezte Deppet.

Akkortájt egy hullám indult el a médiában és számos hírességet bántalmazással vádoltak meg. Ide sorolták Johnny Deppet is, aki pert indított a lap ellen, de elvesztette. Mivel a megbélyegzés rajta ragadt, jogi úton Amber Heard ellen fordult, és kezdetét vette minden idők egyik legmocskosabb sztárpere. A bíróság ezúttal Johnny Deppnek adott igazat, a per pedig nemrég a győzelmével ért véget. Nem kizárt, hogy ezt együtt fogja megünnepelni a szülinapjával.

Johnny Depp ugyanis 1963. június 9-én született Kentucky államban, négygyermekes család legfiatalabbjaként. Apja mérnök volt, az anyja pincérnő, Johnny pedig rockzenész akart lenni, így talán semminek sem örült meg jobban, mint amikor tizenkét évesen egy elektromos gitárt kapott ajándékba az anyjától. Tanulás helyett a húrok közé csapott és együttesben is játszott.

A helyi sikerek után Los Angelesben is felfigyeltek a zenekarra, így nem volt megállás. Hadd mondjuk el azt is, hogy Depp gyermekkora nem volt a legidillikusabb. Tizenöt éves korában a szülei elváltak, pletykák keringtek anyja heves természetéről is, későbbi mostohaapja pedig túlnyomórészt börtönben ült. Minden jel arra mutatott, hogy Johnny Deppet sem fogják elkerülni balhék, egyből magába is szippantotta az éjszakai élet – a vele járó kábulattal és mámorral együtt –, fiatalon megnősült, és persze gyorsan el is vált.

Johnny Depp nem akart színész lenni, a zenekara viszont feloszlott, mielőtt még a kiadóval szerződést írtak volna alá. Ekkortájt mindenféle munkát elvállalt, beleértve a telemarketinget is, az élet azonban mást tartogatott a számára. A sminkesként dolgozó felesége bemutatta Nicolas Cage-nek, aki a színészet felé irányította Johnny Deppet, hiszen mint az kiderült, James Deant tartotta egyik példaképének, de az sem vált hátrányára, hogy feltűnően jóképű volt.

Első szerepét a Rémálom az Elm utcában c. horrorban játszotta el, nyilván nem mondunk újdonságot azzal, hogy Freddy Krueger egyik áldozataként. Ezután szerepet kapott Oliver Stone Platoon háborús drámájában is, a nagy kiugrást azonban egy tévésorozat jelentette. A 21 Jump Streetben nyomozót játszott, aki a társaival diákokként beépítve iskolai bűnbandákkal számolt le.

A sorozat nagy hírnevet hozott a számára, a poszterei pedig gyorsan felkerültek a tinilányok szobáinak falaira. Johnny Depp viszont szinte szökött attól, hogy szépfiúnak legyen beskatulyázva, fokozatosan kihátrált a sorozatból, ezt úgy oldották meg, mintha a karakterének is elege lett volna a rendőri munkájából. Mit lehet tenni, ha valaki nem a kinézetével akar hódítani? A megoldást a különcnek számító Tim Burton rendező nyújtotta, az Ollókezű Edwárdban alig lehetett ráismerni a Johnny Deppre. 

A színész lassacskán inkább a drámák, a független és művészibb filmek felé fordult, amelyek célja nem feltétlenül a tetemes bevétel volt. Emir Kusturicával az Arizona Dream című filmet forgatta, amely során egy új világ nyílt meg a számára, belekóstolt a szerb kultúrába, no meg a šljivovicába is. A Balkán egyik jellegzetessége, hogy nem könnyű tőle elszakadni, Johnny Depp kapcsolata is megmaradt, nemrég díjat vett át és Aleksandar Vučić államfővel is találkozott. Az Arizona Dream után folytatódott a kritikusok által is magasztalt filmek sora, ilyen volt például a Jim Jarmusch rendezte Dead Man.

Közben folytatódott az együttműködése Tim Burtonnal is, szinte egymás szerencsehozói lettek, Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, Sweeney Todd, Charlie és a csokigyár, Alice Csodaországban… ezekben mind-mind kiemelt szerep jutott Johnny Deppnek. A karrierjének egy újabb nagy löketet A Karib-tenger kalózai filmek adták, amelyben Jack Sparrow kapitányt formázta meg akkora odaadással, hogy nehéz lenne mást elképzelni a helyébe. Johnny Deppet ekkor az újabb generációk is felfedezték maguknak.

A színész ugyebár egyszer már nős volt fiatalkorában, amikor pedig híres lett, más hírességekkel randizott, például Sherilyn Fennel és Jennifer Grey-jel. Szenvedélyes és viharos kapcsolata volt Winona Ryderrel, a karjára tetováltatta, hogy Winona Forever, amit utána Wino Foreverre változtatott át. Kate Moss-szal is zűrös párt alkottak, sokáig volt viszont együtt Vanessa Paradis-vel, akivel két gyermekük lett.

Az elmúlt évtized megpróbáltatásokkal volt teli Johnny Depp számára, a filmjeinek népszerűsége hanyatlott, rosszul sült el az Amber Hearddel kötött házassága is, a pernek pedig – az ítélettől függetlenül – még lehetnek utórezgései. Az élet viszont megy tovább, és nagy valószínűséggel nem kell sokat várni arra, hogy egy újabb botrány kösse le az emberek figyelmét.