2024. április 25., csütörtök

Fiatal színjátszók sikere

Megtartotta bemutatóját a Becsei Színjátszó Odú

Az óbecsei Városi Színház keretében működő Becsei Színjátszó Odú csütörtökön este mutatta be legújabb előadását, a társulat ezúttal Csukás István Vakáció a halott utcában című regény adaptációját vitte színpadra. A darabot Rókus Zoltán, a Becsei Színjátszó Odú művészeti vezetője rendezte. Rókus Zoltán a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a tagja, négy évvel ezelőtt ő indította el újra Óbecsén a magyar nyelvű ifjúsági színjátszást.

– Egy igen izgalmas próbafolyamat végéhez értünk. A koronavírus-járvány az idén is problémákat okozott, hiszen mire minden visszarázódott a maga medrébe, mi már késésben voltunk, ami az új előadást illeti. Január elején toborozódott össze egy ötfős csapat, közülük négyen az új tag. Minden egyes megalakuló találkozónk után külön-külön rákérdezek, hogy ki mit szeretne, van-e valamilyen ötlete. Ezúttal a színjátszóknak annyi kérése volt, hogy legyen benne hulla, illetve, hogy foglalkozzunk kicsit elvontabb dolgokkal. Ebből indultam ki, és bő másfél hónapos keresés után rábukkantam Csukás István Vakáció a halott utcában című ifjúsági regényére, amely lényegében egy gyerekkrimi és van benne hulla. Az előadás díszletét is egy csomó hulla képezi. A szöveg színpadra adaptálásával birkóztam egy ideig, hiszen maga a regény több mint kétszáz oldalas. Ezt nekem úgy kellett színpadra állítanom, hogy fogyasztható legyen a közönségnek, érthető és követhető legyen, valamint, hogy a gyerekek is jól szórakozzanak és ne okozzon számukra nehézséget a rengeteg szöveg. A szövegkönyv végül húsz oldalas lett – mesélte Rókus Zoltán. A művészeti vezető hozzátette: maga a próbafolyamat döcögve zajlott, hiszen annak ellenére, hogy mindannyian óbecseiek, a színjátszóknak vannak iskolai és egyéb kötelezettségei.

– Szeretnék köszönetet mondani az iskoláknak és az osztályfőnököknek, akik bizalmat szavaztak és elengedték a gyerekeket egy egész hétre a főpróba időszakában. A bemutató után igyekszünk majd többször játszani az előadást, valamint ha nem esik szét a csapat, akkor jövőre kezünkben lesz egy olyan színdarab, ami megmutatkozhat a KMV-n vagy akár a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján – tette hozzá Rókus Zoltán.