2024. április 25., csütörtök

Összetartozásunk tüze Muzslyán is

A bánáti Muzslyán – a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség székhelyén – is meggyújtották szombaton este az összetartozás tüzét. A cserkészek mellett a civil szervezetek képviselői is eljöttek az immár hagyományos eseményre.
A megemlékezés a Mária szent neve plébániatemplomban bemutatott gyászmisével kezdődött, melyet Stanko Tratnjek nyugalmazott plébános celebrált. Ezután megkoszorúzták a „nagy háború” mintegy 180 muzslyai résztvevőjének az emlékét őrző – 2016-ban állított – emléktáblát.  Az eseményről és az emlékezés fontosságáról Hallai Zoltán nyugalmazott történelemtanár beszélt.
– Hogyha nincs gyökér, akkor a növényzet, illetve közösség nem tud fejlődni és nem tud gyarapodni. Ezek a rendezvények létfontosságúak azért, mert az embereknek az emlékezetébe kell hogy véssük, és minden évben meg kell emlékeznünk Trianonról, amely a nemzeti gyásznapunk, illetve a határon kívül élő magyarság számára az összetartozás napja – mondta Hallai Zoltán. Tavaly az egykori Parti iskola udvarában került sor az eseményre, az idén a Muzslya Lukácsfalva felé vezető kijáratánál levő Kiserdőben gyújtották meg a tüzet a cserkészek.

– Az összmagyar nemzetre emlékezünk, arra, hogy valamikor egy országban éltünk. A történelem viharai után is a nemzet az nemzet marad, és a magyar magyarnak marad, ezért emlékezünk meg mi is. Hiszem, hogy számtalan helyen, úgy Magyarországon, mint más vidékeken is, vártak arra a pillanatra, hogy meggyújthassák azt a lángot, amivel a közösségünkre, a nemzet közösségére emlékezünk – nyilatkozta a muzslyai Dobó József.
Alkalmi szavalatok és dalok mellett a műsorban ismertették az összetartozás tüzének  fontosságát és üzenetét a szórványban élőknek.