2024. április 20., szombat

Ne gyújts rá!

A dohányzás elleni világnap alkalmából szórólapozást tartottak Szenttamáson

Világszerte május 31-én tartják a dohányzás elleni világnapot, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás veszélyeire. Közismert tény, hogy a dohányzás rákos megbetegedéseket (főleg tüdőrákot) idézhet elő. Kevésbé ismert azonban, hogy a dohányzás hozzájárulhat egy visszafordíthatatlan vakságot okozó betegség kifejlődéséhez is. A Vöröskereszt szenttamási szervezete a világnap alkalmából a város több pontján szórólapozással és szaktanácsadással tájékoztatta a polgárokat a „rossz szokás” káros következményeiről.

Staša Đurić önkéntes, aki sokat olvasott a dohányzásról és annak veszélyeiről elmondta, hogy a dohányfüst mintegy 4000 káros anyagot tartalmaz, közülük 43 rákkeltő anyag közvetlen is hozzájárul számos (köztük tartós) megbetegedés kialakulásához.

− Különösen fontos, hogy az emberek tudják, hogyan hat a dohányfüst a gyermekekre és a fiatalokra.A folyamatos füstnek kitett gyermekek körében gyakoribb a tüdőgyulladás, a fülgyulladás, a hörghurut, az asztma és a különböző allergiás megbetegedés. A dohányfüst miatt csökken a fiatalok megfigyelő- és tanulási képessége, és nem ritka, hogy ezek a gyerekek és fiatalok később maguk is aktív dohányosokká válnak. Amikor a nemdohányzó fiatalok a dohányosokkal egy társaságban vannak, függővé válnak. A függőség a nikotin miatt alakul ki, amelyhez a szervezet hozzászokik; hiánya ingerültséget, növekvő éhséget, depressziós tüneteket okoz. Ezért azt tanácsolom a fiataloknak, hogy soha ne gyújtsanak rá – mondta Staša Đurić.

Szórólapokat osztottak ki azoknak a polgároknak is, akik elmondták, hogy nem dohányoznak, közvetlen környezetükben, családjukban azonban van dohányos.

Az önkéntesek elmondták, hogy a dohányzók nemcsak saját egészségüket károsítják, hanem sok esetben családtagjaik egészségét is: a felmérés szerint a dohányzók 72 százaléka kisebb-nagyobb rendszerességgel dohányzik otthonában, sokan zárt térben, 29 százalékuk pedig az autójában is. A dohányzó a cigaretta füstjének csupán 15 százalékát szívja be, a többi a levegőbe kerül és mások is belélegzik, akik így passzív dohányosokká válnak.
Goran Radovanović, a Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára szerint a dohányzók számának csökkentése az egész nemzet egészségére hatással van:

− Kampányunk célja egyebek között az is, hogy megcáfolja a dohányipar azon törekvését, hogy termékeit környezetbarátként mutassa be. A megmozdulás legfontosabb üzenete az, hogy a dohány káros a környezetre és hogy a dohányzásról való leszokás minden dohányos számára prioritás kell hogy legyen, valamint hogy a dohánytermesztőket segíteni kell a környezetbarát növények termesztésére való átállásban – fogalmazott a szenttamási szervezet titkára.