2024. április 20., szombat

A Magyar Művészetért Díjrendszer elismerései

Három vajdasági a díjazottak között

Budapesten péntek délután adták át a Magyar Művészetért Díjrendszer elismeréseit. Mivel az elmúlt két évben a járvány okán elmaradt a gála, idén 2020, 2021 és 2022 díjazottjait együtt köszöntötték a 45., jubileumi rendezvényen.

Az Ex Libris Díjat elismerésül ítélik oda történelmünk ápolásáért, jelenünk tiszta magyar kultúrájáért, az új nemzedékek neveléséért, kiemelkedő személyeknek és erős közösségeknek egyaránt. Az Ex Libris Díj a Magyar Művészetért Díjrendszer alkotó oszlopa, legátfogóbb díja, amelyet egyaránt adományoznak világhírű zenésznek és építésznek, olimpiai bajnoknak és egyházi közösségnek, falusi tanítónak, táncosoknak, gimnáziumoknak az Úz-völgyétől a Csendes-óceánig. A díjazottak között van Vörös Róbert, a csantavéri Mendicus tamburazenekar vezetője, a horgosi Németh Ernő újságíró, a zentai Vicei Károly költő.

A vajdasági díjazottak mellett az egyes kategóriákban elismeréseket adtak át például a Magyar Rádió Gyermekkórusának, Kiss-B. Atilla operaénekesnek, Kő Boldizsár grafikusnak, Szőke Miklós Gábor szobrásznak, Pál István „Szalonna” népzenésznek, Párkányi Raab Péter szobrásznak, Rátóti Zoltán színművésznek, Kiss János balettművésznek, Dimény Áron színművésznek, Mónus József íjásznak és családjának, illetve a külhoni magyarság több kiemelkedő személyiségének.