2024. április 19., péntek

A Kazahsztánban tartott népszavazáson elfogadták a tervezett alkotmányreformot

Kazahsztánban a szavazatok 77 százalékával jóváhagyták a kazah alkotmányreformot a közép-ázsiai országban vasárnap tartott népszavazáson, hogy lezárják az országot harminc évig vezető Nurszultan Nazarbajev volt elnök korszakát.

„A népszavazás érvényesnek tekinthető" – közölte hétfőn a Központi Választási Bizottság elnöke, Nurlan Abdirov az eredmények kihirdetésekor.

A népszavazásra bocsátott alkotmánymódosítások a kazah alaptörvény cikkeinek mintegy egyharmadát módosítják, és legfőképpen megszüntetik Nazarbajev „a nemzet feje" – címét, amely jelentős hatalommal ruházta fel. Egy módosítás előírja, hogy a vezetők rokonai nem tölthetnek be fontos kormányzati pozíciókat, ami egyértelműen a Nazarbajev családot célozza.

Kaszim-Zsomart Tokajev jelenlegi kazah elnök szerint az alkotmánymódosítás célja a jelenlegi „szuperelnöki" rendszer megszüntetése, amelyet régóta Nazarbajev személyi kultusza jellemzett.

Az ásványi anyagokban és szénhidrogénekben gazdag Kazahsztánt januárban több mint 230 halálos áldozatot követelő erőszakos cselekmények rázták meg. A zavargásokat, amelyek az ország 1991-es függetlenné válása óta a legsúlyosabbak voltak, az emelkedő üzemanyagárak elleni békés tüntetések előzték meg, amelyek végül a rendfenntartó erők és a civilek közötti összecsapásokba torkolltak