2024. március 29., péntek

Tiltakozó veteránok csaptak össze a rendőrökkel a koszovói parlament előtt

Több száz koszovói veterán csapott össze a rendőrséggel a pristinai parlament épülete előtt hétfőn, az egykori katonák azért tiltakoztak, mert a minimálbér növeléséről szóló törvényjavaslatból a veteránok juttatásainak emelését kihagyták – közölte internetes oldalán a Koha Ditore című pristinai napilap.

A parlament ülését, amelyen a közszférában dolgozók minimálbéréről is szó lett volna, nem sokkal később határozatképtelenség miatt elnapolták.
A jelenlegi törvény szerint Koszovóban a minimálbér 170 eurót tesz ki, és ekkora juttatást kapnak az egykori katonák is, a tervezett növeléssel a minimálbér 250 euróra emelkedne, ám csak a közszférában dolgozók számára, a veteránok támogatása továbbra is 170 euró maradna.
A Koha Ditore beszámolója szerint a rendőrség könnygázzal oszlatta fel az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) veteránjainak tüntetését. A volt katonák a könnygázgránátok ellenére behatoltak a parlament udvarába, ám az épületbe már nem tudtak bejutni. Sajtóbeszámolók szerint két rendőr megsérült az összecsapás során.