2024. március 29., péntek

Az autóipar „epicentruma”

Ötszázan válnak munkaerő-felesleggé a kragujevaci autógyárban – A tervek szerint a jövőben elektromos autókat gyártanának

A kormánynak sikerült kiharcolni, hogy a Stellantis autógyártó Szerbiában maradjon: az elektromos autók gyártásának megkezdéséhez 1550 munkásra lesz szüksége a cégnek – jelentette be tegnap Ana Brnabić kormányfő. Az új vállalat egyébként a Fiat, a Chrysler és a Peugeot egyesülésének eredményeként jött létre Szerbiában, és a tervek szerint 2024-től kezdi el az elektromos autók gyártását Kragujevacon.

A kormányfő szerint ez a projektum „az autóipar epicentrumába helyezi Szerbiát”. Brnabić a Pink Televízió műsorában hangsúlyozta, hogy Kragujevacon több mint 1500 munkásra van szükség.

– A Fiat jelenleg 2016 dolgozót alkalmaz, és a szerb kormány mindegyikükért harcol. Ennek ellenére is 500-an munkaerő-feleslegnek bizonyulnak. Megértem a dolgozók aggodalmát, és mindent megteszünk azért, hogy segítsünk rajtuk. Harcolunk, hogy minél nagyobb végkielégítést kapjanak, ami mindenféleképpen magasabb lesz a törvény által meghatározott minimumnál. Ugyanakkor azért is küzdünk, hogy a vranjei Geox cipőgyár alkalmazottjaihoz hasonlóan gyorsan új munkához jussanak azok, akik állás nélkül maradnak – mondta a kormányfő, aki szerint „az üggyel maga az államelnök foglalkozna, ám jelenleg Aleksandar Vučić minden idejét felemészti, hogy minél jobb nemzetközi helyzetbe juttassa Szerbiát.

A kragujevaci autógyár sorsát tehát jelenleg Brnabić rendezi. Az elmúlt időszakban többször is találkozott a szakszervezetekkel és a Stellantis vállalat képviselőivel is. A tárgyalások eredményeként június 20-ig behívatják azokat a munkásokat, akik külföldi képesítéssel folytathatják a munkát az új vállalatban.

– Több mint ezer alkalmazottnak kell átképeznie magát külföldön. Akik ennek eleget tesznek, azokat biztos munka várja a Stellantis új gyárában. Ők teljes fizetést fognak kapni az átmeneti időszakban is, amely 18–24 hónapig tart – ígérte a kormányfő, és hozzátette: teljes fizetéssel maradnak azonban továbbra is a terhes nők, a kisgyermekes anyák, a fogyatékkal élők és más, szociálisan veszélyeztetett csoportok.

Eddig 65 százalékos fizetést kaptak a Fiat gyár munkásai, mert a koronavírus-járvány kezdete óta jelentősen megcsappant a kereslet a Fiat 500L típusú gépkocsik iránt.