2024. április 24., szerda

Mennyit keresnek az európai országokban?

Az Európai Unió megszigorítja a minimálbérre vonatkozó rendeletét és már június 7-én, kedden aláírhatják az erről szóló politikai megállapodást, amit az Európai Parlamentben közel egy évvel ezelőtt szavaztak meg – írja a Szerbiai RTV.

A rendelet célja, hogy garantálja a tagállamok munkásainak és családjaiknak a tisztességes élethez szükséges anyagiakat. A minimálbérről szóló rendelet jelenleg Olaszországban, Ausztriában, Ciprusban, Dániában, Finnországban és Svédországban sincs hatályban.

Az Eurostat legfirssebb adatai szerint az unióban jegyzett havi minimálbér Bulgáriában a legalacsonyabb (332 euró) és Luxemburgban a legmagasabb (2257 euró). Franciaországban, ahol jelenleg nagy ütemben dübörög az infláció, a minimálbér háromszorosára növekedett (összesen 5,9 százalékkal), a munkásjogokat védő szindikátus pedig azért küzd, hogy ez az összeg elérje a havi kétezer eurót.

Spanyolországban a minimálbér elérte az ezer eurót tizennégy hónapos bevételre lebontva, míg Portugáliában a szindikátus 705-ről 800 euróra kérte annak felemelését.

A legfrissebb számítások szerint a svájci alkalmazottak keresnek a legtöbbet átlagosan, vagyis évente 67.658,78 eurót, ami háromszorosa az olaszok átlagbérének, míg az izlandiak, norvégok és luxemburgiak átlagosan 40 ezer eurót keresnek évente.

A német évi átlagfizetés 31 ezer euró körül mozog, a franciák átlagosan 21 ezer eurót keresnek, ugyanannyit, mint az olaszok és a spanyolok, akiktől kevesebbet keresnek a románok, a lettek, a magyarok és a horvátok is, vagyis 10 ezer eurónál is kevesebbet.

Olaszország kilátástalan helyzetben van a többi tagországhoz képest, ugyanis az egyedüli ország, ahol a fizetések a növekedés helyett folyamatosan csökkennek.

Az első tíz európai ország, ahol a legnagyobb az alkalmazottak havi átlagfizetése a következő: Svájc 4900 euró, Dánia 3914 euró, Norvégia 3795 euró, Luxemburg 3573 euró, Izland 3221 euró, Ausztria 3104 euró, Írország 3041 euró, Németország 2952 euró, Franciaország 2791 euró és Svédország 2770 euró.