2024. április 24., szerda

MagyarZó Pistike messéi

Irtó dinamikus időket élünk. A hírek szavatossági ideje piszok gyorsan lejár. Egyik nap még egyvalamin hüledeznek a zősök, a következőn pedig már valami egészen máson. Mondtam is a tanító néninek, hogy felesleges megtanítania velünk azt a rengeteg okosságot, amikor nagy része úgyis elévül, mire felcseperedünk. A többit pedig elfelejtjük. És képzeljék, kinevetett az asszonyság. Azt mondta, Pistike, te milyen vicces vagy! Pedig egyáltalán nem vagyok az! Engem soha senki nem vesz komolyan, holott mindig hótt komolyan beszélek!

– Felhagyhatsz az aggódással, Tegyula, hogy mi lesz velünk a télen – lelkesede amama –, a Vučko úgy megdumálta a Putyint, hogy mi, putyinofi…, akarom mondani ruszofilek jóval olcsóbban kapjuk majd a gázt, mint azok, akik zankciókat vezettek be a zoroszoknak.

– Majd megtudjuk a télen, hogy mennyi is az annyi, Tematild, amikor megérkezik az első gázszámla – óvatoskoda a korai ünnepléstől a fater.

– Már azt is bejelentették, hogy uopste nem fog megdrágulni a gáz – érvele az öreglány.

– Az jó, de vajon lesz-e?! – tamáskoda továbbra is atata. – Van olyan, hogy kőbe vésik valaminek a zárát, aztán meg hiába ócsó, amikor nem lehet kapni.

– Neked sose jó, Tegyula! – panaszkoda a muter. – Ha drágulna, amiatt nyavalyognál. Most viszont, hogy bejelentették, hogy a következő fűtési idény végéig nem emelik az árát, az a gyanús!

– Gondold végig logikusan, Tematild – magyaráza az öreg. – Folyamatosan emelkedik a tűzifa és a szén ára, közben alig lehet kapni belőlük, ideiglenesen leállították a faáru kivitelét, és most kiderül, hogy a gáz ócsó marad! Mit gondolsz, mi fog történni?! Elmondom: hirtelen mindenki áttér gázra, megnövekszik a fogyasztás, aminek következtében könnyen megeshet, hogy decemberben elfogy a meglévő gázmennyiség: és januárban berobban a zorosz tél!

– Engem meg csak nem hagy békén a bennem ücsörgő kisördög – árulá el az éppen betoppanó zomzéd Zacsek –: egy telefonbeszélgetés vajon mennyire kötelez?!

– Ma már meglehetősen kötelez – adá hangot véleményének amama. – Főleg azok után, hogy diplomáciai offenzívájának köszönhetően megnőtt Zerbia befolyása a világban.

– A bulvármédia szerint valóban irtó fontos tényező lettünk – élcelőde a fater. – Nyugaton, keleten mindenki a mi kegyeinket keresi. A külföldi politikusok egymásnak adják a kilincset.

– Szerintem a legtöbben csak az olcsó zucker miatt jönnek – mondá a Zacsek. – Tudniillik dúl felénk az édes turizmus: a zomzédos országokból sokan járnak hozzánk kristálycukorért!

– Bármennyire is trollkodjatok – jegyzé meg az öreglány –, Zerbia már száz napja igyekszik bizonyítani a világ előtt, hogy lehetséges önálló politikát folytatni.

– Majd utólag kiderül, vajon lehet-e, amikor az egész világ egy globális falu – vakará a fejét atata –, vagy mennyire volt önálló az, amit annak neveztek.

– Csak nehogy úgy járjunk, mint az ëccöri lány – figyelmeztete a Zacsek –, aki addig válogatott a kérők között, hogy végül vénkisasszony maradt.

– Bárhogyan is legyen, a Vučko a héten letette az elnöki esküt – nyugtáza a muter. – A két hónapja lezajlott parlamenti választás végét azonban még mindig nem látni.

– Biztos azért, mert Zerbia totál önálló politikát folytat – heccelőde tovább az öreg.

– A héten látott közvélemény-kutatás szerint – messéle a Zacsek –, a többség örömmel venné, ha Zerbia elállna az EU-integrációtól, és a ruszkikkal lépne zövetségre.

– NATO-tagországokkal körülvéve, az igen izgi lenne – bólogata a fater.

– Meg a többség szerint – folytatá a Zacsek – most erős kezű vezérre van szükség, aki kivezet bennünket a válságból.

– Nagy igazság, hogy mindenkinek olyan vezetősége van, amilyet érdemel – morfondíroza atata. – Nálunk egyesek szilárd vezérre vágynak, mások pedig valódi demokráciáról álmodoznak. És mi van a valóságban?! A két áhított modell ötvözete! A zerb hibrid rezsimben időről időre tartanak választásokat, amelyeken rendszerint vezért választanak!

– Van, ahol meg sem kell választani a Nagy Vezért, mert magától adott, mint például Észak-Koreában – közlé amama.

– Ha már szóba került, a napokban akad is dolga a hazájában a Legnagyobb Méltóságnak tartott dundi Kim Dzsongunnak – ismerteté a Zacsek. – A koronavírus elleni védőoltást ugyanis az állami média a Nagy Vezér népéhez intézett könyörületes ajándékának hívja.

– Külön elnevezése is van! – kuncoga az öreg. – A covid elleni vakcina kommunistáéknál „a szeretet halhatatlan bájitala” névre hallgat. A beceneve pedig Kimi-szuri lehet!

– Jaj, ne is emlegessétek azt a fránya oltóanyagot! – bozsékola a muter. – Képzeljétek, a közösségi oldalakon ingyen rendelő, önjelölt zuperdokik szerint a majomhimlő nem más, mint a korona elleni Pfizer-vakcina egyik lehetséges mellékhatása!

– Badarság, zomzédasszony – legyinte a Zacsek –, a gyártó érvekkel cáfolta a találgatást.

– Hiba volt – veté fel zigorúan a fater. – Próbáljunk meg egy összeesküvés-elméletek híve fejével gondolkodni: „Magyarázkodnak! Ez árulkodó jel, hogy nem makulátlanok!”

– No de mi van akkor, ha nem reagálnak erre a képtelenségre?! – kérdé az öreglány.

– Az is szerfölött gyanús – felele a Zacsek. – „Biztos van benne valami, ha elhallgatják.”

– Szó mi szó – szögezé le amama –, az ilyen állítások ellen nehéz felvenni a harcot.

– És mégis mennyien dohányoznak még mindig – sóhajta a muter.

– Szerintem nem eléggé hatékony ez a sok-sok akció – állapítá meg a Zacsek. – Az egyik japán cég egy egyzerű lépéssel többet tett a dohányzás felszámolásáért, mint a sok füstmentes akciózás. A cégvezetés úgy döntött, nemdohányzó dolgozóinak éves szinten hat nappal több zabadnapot ad, azzal magyarázva lépését, hogy a dohányzók annyi időt bagózással töltenek.

– Mifelénk a kávézásra is ki lehetne terjeszteni ezt az intézkedést – csipkelőde az öreg –, mert a zerbiai munkahelyeken több kávé folyik le a garaton, mint víz a Niagarán.

– No de ki tudja meddig hívható még kávézásnak a népszerű szertartás – aggályoskoda amama. – A héten életbe lépett szabályzat szerint már nem lehet kávénak nevezni az olyan termékeket, amelyek más anyagot is tartalmaznak, például szóját vagy árpát. Ha van ilyen a termékben, azt obavezno fel kell tüntetni a csomagoláson. Ez ugyan nem azt jelenti, hogy a piacról eltűnnek ezek a kutyulékok, csakhogy azok nem nevezhetők többé kávénak.

– Majd kitalálják a zokosok, hogy hívják őket – spekulála a Zacsek. – Ahogy a Reebok mellett lett Reabok, a Nike mellett meg Nika, úgy a kafa helyett lesz majd kaffa vagy café.

Pistike, komolyan trollkodó és trollkodva komolykodó kisvezér