2024. április 19., péntek

Az erőt adó zenét tanítják

Koncertidőszak, vizsgák, felvételi vizsga a Topolyai Zeneiskolában

Mint a legtöbb tanintézmény, a Topolyai Zeneiskola is kezdi a járványügyi intézkedések okozta megpróbáltatásokon túltenni magát, és ismét a régi lendületében végezni a munkát. Ezt tanúsítják a versenyeken elért szép eredmények, és az intézmény diákjainak bemutatkozására lehetőséget adó koncertalkalmak és nyilvános órák. Diósi Rózsa igazgatónő elmondta azt is, hogy hamarosan megszervezik leendő kisdiákjaik számára a felvételt Topolyán, mint ahogy a községbeli falvakban, illetve Kishegyes községben működő összesen nyolc tagozatukban is.

Diósi Rózsa igazgatónő (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Diósi Rózsa igazgatónő (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Iskolánkban minden napra jut legalább 2-3 koncert, a végzős diákok évzáró koncertje csütörtökön 18 órakor kezdődik, a kiemelkedő teljesítményt nyújtott diákjaink nagy évzáró gála hangversenyét június 21-én, 18 órakor tartjuk. Valamennyi kültagozatunkban is zajlik évzáró koncert, ami sok esetben a falvakban az év egyetlen komolyzenei eseményét jelenti. A felvételi vizsgát június 14-én szervezzük meg, egy kis ritmusgyakorlatot kell elismételni a gyerekeknek, illetve egy dalocskával kell érkezniük. Ebben a tanévben minden eddiginél több végzős diáktól veszünk búcsút, 35-en fejezik be az általános iskolával együtt az alapfokú zenei tanulmányaikat – kezdte a beszélgetést az igazgatónő, aki hozzá tette azt is, hogy a legnépszerűbb szak a zongora, ezt követi a gitár és a hegedű.

– Rendívül örülünk a szaxofon tanszaknak, amit ettől a tanévtől vezettünk be, és már a kezdetektől igen szép eredményekkel tudunk büszkélkedni. Mint ahogy a néhány éve indult klarinét szakunkon is vannak kiemelkedő tehetségű diákjaink. Újvidéki hegedű szakos diákunk Hana Skeledžija, Vitalij Guličuk tanítványa végig aratta azt a sok versenyt, ahol megfordult. Szinte mindenhonnan maximális pontszámmal tért haza. A bácskossuthfalvi Fazekas Áron, Ognjenović Réka tanítványa kimagasló teljesítménnyel, 99 pontszámmal lett első a köztársasági szintű megmérettetésen.

Kelemen Zalán fuvolistánk, Lévai István növendéke, 3. helyezett lett a köztársasági versenyen. Emellett Nišben is jártunk, a Zeneiskolák Országos Találkozóján, ahol Bede Barbara, Kadvány Júlia, Maruzsenszki András József, illetve Kelemen Zalán élvonalbeli eredményekkel mutatkoztak be. A becsei Fantast versenyen részt vevő 15 diákunk is kimagasló eredményeket ért el – tette hozzá büszkén az igazgatónő, mint ahogy azt is, hogy évről évre 3-tól 5 tanuló folytatja középfokon a zeneiskolát. Így például a minap szólókoncertjén bemutatkozó tehetséges végzős gitár szakos diák Bede Barbara, aki Szegedre készül klasszikus gitár szakra, és Ölvegyi Huba, aki Szabadkán a jazz gitár szakot jelölte meg céljaként, illetve ugyanebbe az intézménybe egy tanuló elméleti szakra jelentkezett.

Az igazgatónő a tanintézmény székhelyének épületrendezési terveiről is szólt.

– Két évvel ezelőtt sikerült lecserélni a tetőszerkezetet székházunkon, illetve a fedett résznek köszönhetően védelemmel láttuk el az udvar nagy részét, a tartományi szerveknek és a községnek köszönhetően. Ekkor ajándékba kaptunk egy 15 ezer euró értékű Kavay zongorát, ami a koncerttermük éke azóta is, mint ahogy egy nyári pódium kiépítésének a lehetőségét is. A jövőben a nyílászárók cseréjét kell majd megejtenünk – zárta a beszélgetést Diósi Rózsa, aki két évtized után, szeptember 1-étől, nyugdíjba vonulása után átadja a Topolyai Zeneiskola vezetését utódjának.