2024. április 25., csütörtök

Nem várható rekordtermés

Az árpa, a búza és a repce terméseredményei elmaradnak a sok évi átlagtól

Több mint száz termelő és számos szakember jelenlétében kalászos és olajrepce fajtabemutatót tartottak a Felsőroglaticához közeli mintaparcellákon. A határ ugyan ezúttal is nagyon tarka képet mutat, de a látottak alapján a szakemberek szerint, a búza, árpa és a repce esetében sem érik majd el a terméseredmények a sokévi átlagot. Az, hogy összességében mégis szolid átlagtermésre lehet számítani, annak köszönhető, hogy május utolsó napjaiban hullott némi csapadék.

A topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat megszakítás nélkül már több mint fél évszázada, május végén vagy június elején megszervezi a kalászosok fajtabemutatóját. A termelők és a szakemberek számára is jelentős eseményen idén is több mint százan gyűltek össze a Krivajáról Bácsgyulafalvára vezető út mellett kialakított mintaparcelláknál. Radomir Šuša, a szolgálat szakmunkatársa elmondta, a szerbiai rendezvények közül az idén ez az egyik első. Az eltelt ötvenhat év tapasztalatai egyértelmű bizonyítékai a bemutató létjogosultságának. Sok termelő itt értesül először az újdonságokról, itt láthatja először, hogy mire képes egy-egy fajta vagy hibrid.

Negyedik éve különféle repcefajtákat is bemutatnak, mivel ez az olajnövény egyre népszerűbb vidékünkön. Idén 21 olajrepce-hibrid, 15 őszi árpa, 45 őszibúza-fajta és három fajta tritikálé volt látható. Šuša rámutatott, hogy tavaly az átlagnál mintegy 70–80 liter csapadékkal kevesebb hullott a vegetációs időszakban, idén pedig már 120–125 liter is „hiányzik” a talajból, ezért nem számíthatunk sajnos jó hozamokra. Sok függ azonban attól is még, hogy az elkövetkező hetekben milyen lesz az időjárás. Hozzátette, hogy kísérleti, illetve tudományos-kutatási célokkal idén napraforgót vetettek. Az úgynevezett mikro-mintaparcellákon közel félezer fajtát és hibridet vizsgálnak.

Nemes Róbert, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet szakembere szerint is az utolsó pillanatban a májusi eső sokat javított a helyzeten. Felhívta a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás létező, megfigyelhető folyamat, melyhez alkalmazkodniuk kell a termelőknek is. A tavaszi vetésű kalászosok állapotán nagyon meglátszik a korábban jelentkező csapadékhiány, így ez az év nem a jó terméseredményekről lesz majd emlékezetes. A száraz években a korai búzák többet teremnek általában, de meg kell várni az aratási eredményeket. A jó dolog az egészben, hogy a felvásárlási ár idén várhatóan duplája lesz a tavalyinak. Az üzemanyag és a műtrágya jelentősen drágult, ezért érdemes a szántás nélküli talajművelést is megfontolni. A szakember szerint a permakultúra egyik típusának bevezetését is érdemes lenne fontolóra venni.

A rendezvényen elhangzottak szerint az árpa aratása két-három héten belül vehet nagyobb lendületet, a hónap végén pedig a kenyérgabona betakarítása is megkezdődhet.

Első alkalommal ötvenhat évvel ezelőtt szervezték meg kalászosok fajtabemutatóját Topolyán. Az egyik korabeli állami birtok által művelt területen kialakított mintaparcellákon mutattak be árpa- és búzafajtákat. A szakemberek már abban az időben is meg szerették volna állapítani, hogy azonos feltételek esetében egy-egy év időjárási körülményei közepette mely fajták mire képesek a hozam és a minőség tekintetében. A zsargonban csak búzanapnak nevezett rendezvény azóta is jó alkalom a tapasztalatcserére, az új információk begyűjtésére.