2024. március 29., péntek

Szikkasztóárkokkal védik az utat

A Magyarkanizsa és Zenta közötti útról lefolyó víz a készülő árokban párolog el

Magyarkanizsáról Zenta irányába haladva feltűnik, hogy az út mentén végig árkot ásnak. Arról, hogy ez majd mire szolgál, Pálfi Ervint, a magyarkanizsai Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat igazgatóját, a magyarkanizsai helyi közösség elnökét kérdeztük. Elmondta, hogy elengedhetetlen az árok kiásása, és habár ez a gazdáknak szükséges rossz, mégis mindenkinek jó szolgálatot tesz.

– A község területén állami út köti össze a településeket, melynek kezelője a Szerbiai Utak Közvállalat, az útkarbantartó pedig a szabadkai Vojput. A vállalatok megbízást kaptak a kezelőtől, hogy az állami utak melletti útsávban a felhalmozódott föld- és sárréteget nyessék le, a vizet pedig vezessék le az útról. A felhalmozódott víz köztudottan veszélyes közlekedésbiztonsági szempontból – kezdte az igazgató, aki arra is kitért, hogy az út állaga is veszélyben van, ezért pár hónapja elkezdték a munkálatokat. – Ezek nem vízelvezető árkok, hanem úgynevezett szikkasztóárkok, melyek az útról levezetik a vizet, és ebben az árokban gyűlhet fel, ahol nem okoz gondot, ugyanis elpárolog, vagyis az árok kiszárad – mondta Pálfi Ervin, aki azonban azt sem rejtette véka alá, hogy problémás szakaszról van szó.

A szikkasztóárkok feladata a közlekedésbiztonság fenntartása és az utak állapotának megőrzése (Fotó: Gergely Árpád)

A szikkasztóárkok feladata a közlekedésbiztonság fenntartása és az utak állapotának megőrzése (Fotó: Gergely Árpád)

– A gazdák az állami útról közelítették meg termőföldjeiket, és amikor a komolyabb munkák után visszahajtottak az útra, ráhordták a sarat, ami szintén nagyon veszélyes közlekedésbiztonsági szempontból. Az útkezelő vállalat úgy döntött, hogy kiépíti ezeket a szikkasztóárkokat, melyek feladata a közlekedésbiztonság fenntartása és az utak állapotának megőrzése lesz – tette közérthetővé az igazgató. – A probléma abban mutatkozik meg, hogy a mezőgazdasági termelők ezután nehezen közelíthetik meg saját földjeiket. Mi, mint útkezelő vállalat és az önkormányzat mezőgazdasági osztályának dolgozói arra az álláspontra jutottunk, hogy elmagyarázzuk a termelőknek a történteket, és egy megoldást felajánlottunk, ami számukra is elfogadható. Ez csupán ideiglenes megoldás. Valamikor a vasút kiépülése előtt ezek a földek megközelíthetők voltak másik oldalról is, az ötödik kerületből, ám a vasút ezt ellehetetlenítette. Elvágták a nyári utakat, és ezeket a parcellákat a fúűtról lehetett megközelíteni. Igen ám, csak a főútkezelő vállalat az úttal azt tesz, amit akar – magyarázta Pálfi, aki elmondta, hogy az állami parcellát képező vasút elvágta a földekhez való könnyű megközelítést. – Mi tettünk egy ajánlatot a termelőknek, hogyha adnak nekünk 3-4 métert a saját parcellájukból, abból mi kiépítünk egy megközelítő utat. Ha majd egyszer a községen áthaladó vasútparcella átkerül a község tulajdonába, akkor ott tudunk utat készíteni. Vannak elképzelések – lebbentette fel a fátylat a tervekről, és hozzátette, hogy még a bicikliút ötlete is felmerült. Ha már a terveknél tartunk, azokról is kérdeztük Pálfi Ervin igazgató urat.

A szikkasztóárkok feladata a közlekedésbiztonság fenntartása és az utak állapotának megőrzése (Fotó: Gergely Árpád)

A szikkasztóárkok feladata a közlekedésbiztonság fenntartása és az utak állapotának megőrzése (Fotó: Gergely Árpád)

– A község területén 220 kilométernyi kategorizált útszakasz képezi az állami utakat, ezekből 70 a Szerbia Utai Közvállalat hatáskörébe tartozik, a Komunalac pedig 150 kilométer helyi út kezelője. Az önkormányzattal karöltve nagyon sok ötletünk valósult már meg, és jelenleg is több tervdokumentációnk készül, melyeket csak a pénz befolyásolhat. Magyarkanizsa település területén a Hunyadi János utca felújítására, parkolókkal való ellátására, a Likai utca és a Fürdő sor felújítására készült tervdokumentáció. Folyamatban van a játszótér felújítása a nagyparkban, ugyanakkor a Tisza-parton is lesznek újdonságok – mondta Pálfi, aki hangsúlyozta, hogy mindezt az önkormányzattal karöltve valósítják meg.