2024. április 25., csütörtök

A nemzetet összetartó falu

A turul árnyékában szállt a szó és az ének

Először járt pályafutása alatt Délvidéken a népszerű magyarországi énekes, Kovács Ákos, aki a nemzeti összetartozás napján látogatott hozzánk. Tóthfalu látta vendégül, ő pedig Tóthfalut és az egész nemzetet ajándékozza meg június 4-én.

A Tóthfaluban rendezett emléknapot hosszas és alapos felkészülés előzte meg, hogy aztán szombaton a délutáni órákban elkezdődhessen a nagyszabású rendezvénysorozat, melyet a helyiek műsorával indult. A templommal szemben lévő legnagyobb délvidéki turulszobornál a Magyar Himnuszt követően a gyerekeké, a verseké, daloké volt a főszerep.

Tóthfaluban több műsorral emlékeztek (Gergely Árpád felvétele)

Tóthfaluban több műsorral emlékeztek (Gergely Árpád felvétele)

A Csillagok ifjúsági zenekar mellett felléptek iskolások, szavalataikkal, és egy, a trianoni eseményeket bemutató történetfüzérrel, de felhangzott a mára már nagyon ismerős Nélküled is, Oroszi Armand tanuló pedig saját gondolatait osztotta meg a nemzeti tragédiánkról. A falu plébánosa, mindenki Jenő atyája pedig beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az összetartás nélkülözhetetlen az életünkben.

– Tamási Áron szavai is meghatározóak, mely szerint „Tiszta és nagy dolgokhoz csak tiszta és egyenes úton lehet eljutni”. Tiszta és tartós békéhez is csak egyenes úton érdemes eljutni. Lehet máshogy is: ezt lehet békediktátumnak nevezni, vagy az erősebb jogán. Lehet úgy is békét kötni, hogy az mind a két fél részére elégedettséget, boldogságot szül. A béke nem kerül pénzbe, hadi anyagba, nem rombol, hanem épít – mondta többek között Jenő atya a nemzeti összetartozás napján!

A megemlékezés végén megkoszorúzták a szobrot, majd a részvevők családi és gyermekprogramokon vehettek részt, és a Mini Délvidéket is körbejárhatták, ami a falu egyik ékessége a sok közül. A folytatásban a tóthfalusi Virgonc Néptánccsoport és a Bodros Tamburazenekar szórakoztatta a közönséget, még mielőtt a nagyon várt énekes a színpadra lépett, aki sajtótájékoztatón elmesélte fellépése előtt, hogy a templomot mindenképpen szeretné megnézni, és rögtön az újságírókkal való beszélgetés után arrafelé is vette az irányt. Mint mondta, a koncertek előtt is mindig az imádkozás előzi meg a színpadra lépést, a kegyelemkérés számára nagyon fontos, hívő ember lévén ezt soha nem hagyja ki.

Kovács Ákos (Tóthfaluban több műsorral emlékeztek (Gergely Árpád felvétele)

Kovács Ákos (Tóthfaluban több műsorral emlékeztek (Gergely Árpád felvétele)

– Azokon a helyeken, ahol ritkán vagy egyáltalán nem játszottunk, a legnagyobb slágereinkkel azonosít a közönség. Itt egy csomó nagy slágert ma nem játszunk el, mert nem az a dolgunk, hogy 34 évet pótoljunk be két órában, hanem hogy egy pillanatképet adjunk arról, hogy a mi produkciónk most hol áll – mondta az énekes, aki szemmel láthatóan jól érezte magát Tóthfaluban és alázatosságáról tett tanúbizonyságot. – Nagyon izgulok, hogy ma minden jól sikerüljön, békességben, szeretetben úgy tudjunk ma sokan együtt lenni, hogy a Jóisten kegyelme is velünk legyen. A kegyelmeket kérni kell, én szoktam is, imádság nélkül nem megyek színpadra. A fő feladatom az apaság szerepét ellátni, emellett írtam hét könyvre való verset, életrajzi írásokat, voltak színházi előadásaim is, tehát nem csak dalokkal foglalkozom, nem csak ebben ténykedem. Kicsit izgágább természet vagyok, sokféle planéta vonz és szeretek megnyilvánulni más műfajokban is. Azért csinálom, mert nekem ez nagyon sok örömöt okoz – emelte ki Kovács Ákos, aki azt is elmondta, hogy nem turistaként jár természetesen a koncerthelyszíneken, de ha van ideje, a templomot és a piacot szokta útba ejteni, hisz ezek a társadalmi élet agórái, ahol a társadalom kulcsszereplői találkoznak. Azt sem tartja mellékesnek, hogy dalai által személyes viszonyba kerül teljesen ismeretlen emberekkel, akik úgy fogadják, mintha együtt nőttek volna fel.

– Az életemnek olyan szegmensébe engedek belátást a dalaimon keresztül, amit az ember nagyon ritkán mutat meg, pláne idegen embereknek.

A nemzeti összetartozás napja Ákos koncertjével zárul, ahol a személyesség kap központi szerepet.

Az Ákossal készített interjút a közeljövőben olvashatják lapunk hasábjain, ahol a lélek mélyebb bugyraiba is enged belátást.