2024. április 24., szerda

Rafael Nadal nyerte a Roland Garros döntőjét

Nadal (spanyol, 5.)–Ruud (norvég, 8.) 6:3, 6:3, 6:0

Magabiztos, 6:3, 6:3, 6:0-s győzelmet aratott Rafael Nadal Casper Ruud ellen a francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros) döntőjében. A spanyol klasszis ezzel 22. Grand Slam-tornagyőzelmét ünnepelheti, míg a francia viadalt 14. alkalommal nyerte meg.

A lehető legnehezebb ellenfelek ellen át vezetett az útja a Roland Garros döntőjéig Rafael Nadalnak. A spanyol klasszis az első három kört simán vette, Jordan Thompson, Corentin Moutet és Botic Van de Zandschulp ellen is három szettben nyert, azonban ezután egy maratoni, 4 óra 23 perces összecsapáson tudta csak megverni Félix Auger-Aliassime-t.

A kanadai után jött csak a két igazán nagy falat Nadal számára, hiszen a negyeddöntőben a világelső Novak Djokovicsot kellett legyőznie – amit négy szettben meg is tett, majd Alexander Zverev következett a sorban. A német a nyolcaddöntőben a torna egyik legnagyobb esélyesét, Carlos Alcarazt múlta felül.

A harmadik kiemelt ellen az első szett rövidítésében négy játszmalabdát is hárított, majd a második felvonásban hiába adogatott rosszul, eljutott ismét 6:6-ig. Ekkor azonban a német feladta a találkozót, hiszen 6:5-nél az utolsó pontnál elcsúszott, maga alá fordult a bokája, így nem tudott visszajönni a pályára.

Casper Ruudnak ennél valamennyivel könnyebb dolga volt. Az első körben a profi tenisztől búcsúzó Jo-Wilfried Tsongát búcsúztatta négy szettben, majd Emil Ruusuvuorin, Lorenzo Sonegón, és Hubert Hurkaczon keresztül jutott el a negyeddöntőbe. Itt aztán nagy meglepetésre nem a torna negyedik kiemeltje, Sztefanosz Cicipasz, hanem a mindössze 19 éves dán Holger Rune volt az ellenfele, azonban ő sem fogott ki a norvégon. Az elődöntőben aztán a világranglistán második Danyiil Medvegyevet legyőző Marin Cilic ellen már nehezebb volt a dolga, de őt is sikerült négy játszmában felülmúlnia.

A két fél korában még nem találkozott egymással, ez lesz az első összecsapásuk. 

Rafael Nadal a 14. Roland Garros-döntőjén 14. alkalommal nyerheti meg a vidalat amivel már 22-szeres GS-tornagyőztes lenne, míg Casper Ruudnak ez lehet az első diadala Grand Slam-viadalon az első fináléjában.