2024. április 20., szombat

A jövő örök rangadója lehetne

A Roland Garros női egyese döntőjébe a 2020-as bajnok és kilenc hete már világelső lengyel Iga Swiatek, valamint a 18 éves, és nagy tornán először zárómeccses amerikai Coco Gauff jutott. Az elődöntőben mindketten könnyen nyertek a jóval idősebb, mégis váratlan továbbjutók ellen. Az együtt 39 éves teniszezőnők harmadszor mérkőznek, az első két meccset, tavaly Rómában és az idén Miamiban, a lengyel nyerte.

Iga a döntő előtt kijelentette, elégedett azzal, hogy a döntőbe két fiatal jutott, akik a jövőben esetleg számos párharcot vívnak, és évekig a női tenisz meghatározó alakjai lennének, mint a férfiaknál másfél évtizeden át Federer, Nadal és Đoković voltak, és nem lenne kifogása az ellen, hogy a kettőjük viadalaihoz a jelen másik két már neves fiatalja, Emma Raducanu és Laylah Fernandez is csatlakoznának.

Gaufftól ezt az eredményt már évek óta vártuk. Az US Open 2018-as leányifjúsági bajnoka sokkal nehezebben tört fel az élmezőnybe, mint Swiatek, aki négy éve New Yorkban az elődöntőben esett ki, és nem csatázhatott az ifi serlegért mai ellenfelével. Gauff így is az elmúlt 18 év legfiatalabb GS-döntőse, Maria Sarapova 2004-es wimbledoni korát múlta felül, valamint 1999 és Serena Williams óta az USA legfiatalabb női GS-döntőse.

Coco Gauffnak rögös volt az útja az első GS-döntőig (Fotó: Beta/AP)

Coco Gauffnak rögös volt az útja az első GS-döntőig (Fotó: Beta/AP)

PÁRIZS. – A Roland Garros elődöntőjében, nők: Swiatek–Kaszatkina 6:2, 6:1, Gauff–Trevisan 6:3, 6:1.
PROSTEJOV. – A challenger negyeddöntőjében: Švrčina–Međedović 6:2, 6:4.
MAKARSKA. – A női 125-ös torna 2. fordulójában: Danilović–Gracseva 6:4, 6:3.
SURBITON. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Stevanović–Gadecki 6:0, 6:2.