2022. augusztus 10., szerda
NBA

Öt perc rövidzárlat

A San Franciscó-i Chase Center tömött lelátói előtt tegnap hajnalban kezdetét vette az NBA nagydöntője, amelyben a nyugati főcsoportból az első két meccsen házigazda Golden State, keletről pedig a Boston szerepel. A tét súlyához képest pörgős, meglehetősen támadó szellemű nyitómeccsen sokáig úgy tűnt, hogy a Warriors a közönség biztatásától is hajtva behúzza a mindig fontos szérianyitó mérkőzést: Steph Curry saját playoffklasszisát hozva dobta a hármasokat, legfontosabb társai, Andrew Wiggins és Klay Thompson is rendre betalált, és a kiegészítő emberekre is lehetett számítani, miközben Draymond Green karmesterkedése mellett a védelem folyamatosan féken tartotta a Celticset.

Három és fél negyeden át zajlott a házigazda irányította meccs, amelyben a vendégek csak néhányszor jártak egál közelében, a Golden State a harmadik negyed derekán pedig 15 ponttal is elhúzott (87:72), a szívós Boston azonban innen fokozatosan dolgozta vissza magát a meccsbe. A zárónegyed közepére már forróvá vált a helyzet Steve Kerr csapatának, akik aztán egy végzetes lejtőre kerültek: 103:100-as vezetésnél leblokkoltak támadásban, és öt percig egyetlen pontot sem írtak fel a kijelzőre, ami alatt a zöldmezesek 17:0-val megszórták őket. A hatalmas fordításból elsősorban a veterán Al Horford vette ki a részét, aki hat triplájából kettőt is a kritikus pillanatokban vágott be, a dominikai 26 ponttal volt a győztes legjobbja. Az általában kisebb szerepet vállaló Derrick White (21), valamint Jaylen Brown (24) is fontos kosarakat szórt ebben az időszakban, így még Jayson Tatum betlimeccse (3/17 mezőnyből, 12 pont) is bőven belefért a Celticsnek.

A veterán Horfordnak hatalmas szerepe volt az utolsó percek fordításában (Fotó: Sky Sports)
A veterán Horfordnak hatalmas szerepe volt az utolsó percek fordításában (Fotó: Sky Sports)

A sorozat hétfőre virradó éjszaka folytatódik San Franciscóban.

NBA, nagydöntő: Golden State–Boston 108:120 (a sorozatban 0:1).

LeBron az első aktív milliárdos

A Los Angeles Lakers világklasszisa, LeBron James lett az első milliárdos az NBA jelenlegi játékosai közül a Forbes magazin számításai szerint. Az NBA egyik legnagyobb sztárjaként számon tartott 37 éves kosaras csak az elmúlt egy évben több mint 121 millió dollárt keresett, és már hivatalosan is átlépte az egymilliárdos határt. Vagyonát nem csupán játékosként szerezte a 206 centiméterre nőtt sportoló – aki az NBA 18-szoros All-Star-válogatottja, négyszeres bajnoka, amellett a válogatottal kétszeres olimpiai aranyérmes is –, hanem főképpen sikeres befektetései révén. A Forbes szerint bevételeinek csaknem harmadát (385 millió dollár) teszi ki a csaknem két évtized alatt három különböző NBA-csapattól kapott fizetése, míg a pályán kívül a 900 milliót is meghaladja az a pénz, amely reklámszerződésekből, támogatásokból, különböző üzleti vállalkozásokból folyt be neki.

Az NBA-ből rajta kívül még egy korábbi legendás kosaras, Michael Jordan került fel a milliárdosok listájára, ő azonban több mint egy évtizeddel visszavonulása után, 2014-ben jutott el a tíz számjegyű dollárbevételig.