2022. augusztus 17., szerda

Rusákék kiestek, Könyvesék nem jutottak fel

A Magyarországon futballozó délvidéki focisták 2021/2022-s mérlege

A magyar profi futball most zárult szezonjában felemás eredményeket értek el az anyaországi klubokban szereplő vajdasági magyar labdarúgók. Az NB I utolsó helyén végző Gyirmót együttesében ugyan Rusák Edvárd a tavasz folyamán remekelt, ám végül a tornyosi hálóőr bravúrjai sem tudták megakadályozni a győriek kiesését. A 28 éves kapus a Ferencváros (1:1), az Újpest (2:2), a Honvéd (1:0) és a Zalaegerszeg (1:0) otthonában is kitűnően teljesített, és magyar kupában is volt egy kiemelkedően jó meccse: a szombathelyi Haladás elleni büntetőpárbaj során ugyanis két tizenegyest is kivédett. A magyar élvonal másik délvidéki magyarja, Farkas Dániel számára sem termett túl sok babér a 2021/2022-s idényben. A felsőhegyi védőt foglalkoztató Mezőkövesd is sokáig veszélyben volt, és a matyóföldi gárda csak a hajrában tudta bebiztosítani élvonalbeli tagságát. A már rutinos NB I-s játékosnak számító Farkas 27 bajnokin lépett pályára a sárga-kékek színeiben, és több alkalommal is ő viselhette a csapatkapitányi karszalagot. A húsz csapatos NB II-ben aránylag jól teljesítettek a bácskai labdarúgók, akik összesen 31 gólt szereztek az elmúlt idényben. A DVTK-val a feljutást megcélzó Könyves Norbertre nem lehetett panaszuk a diósgyőri szurkolóknak, a moholi származású támadó ugyanis tizenötször is feliratkozott a góllövők közé. A borsodiak balszerencséjére azonban Könyvest a bajnoki hajrára egy kisebb műtét miatt elvesztették, így valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy a piros-fehérek lemaradtak a feljutásról, mivel csak a 3. helyet tudták megszerezni a Merkantil Bank Ligában. Remekül indult a szezonja a Csákvárt erősítő Takács Tamásnak is, a hórihorgas csatár egy ideig vezette is a góllövőlistát, a hajdújárási gyökerekkel bíró játékos azonban később megsérült, így a tavasz folyamán már nem tudott eredményes lenni a bennmaradást kivívó csákváriak színeiben.

Rusák Edvárd kitűnően védett, ám a Gyirmóton ez sem segített
Rusák Edvárd kitűnően védett, ám a Gyirmóton ez sem segített

A 11. helyen végző Pécsi MFC-nél 32 bajnokin lépett pályára a törökkanizsai Rácz László, aki védő létére két gólt is szerzett, úgy hogy a Budaörs elleni találata egy pontot hozott a Baranya megyeieknek. A szlovén 2. osztályból Magyarországra visszatérő Paku Roland 26 bajnokin játszott a nyíregyházi Spartacus színeiben, és zentai származású középpályás egy gólig jutott, melyet a Győr-Nyíregyháza bajnokin szerzett, a 34. fordulóban. A bajnoki elsőségét megvédő Ferencváros NB III-s tartalék csapatában végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott Pintér Dániel, a 20 éves adai labdarúgó 27-szer volt kezdő a zöld-fehérek B csapatában, és háromszor be is köszönt az ellenfelek kapujába.

Az elmúlt idényben már a magyar női élvonalban is szurkolhattunk egy délvidéki focistalánynak, Vajda Orsolya ugyanis nyolc Szabadkán eltöltött év után váltott, és tavaly nyáron a sokszoros bajnok MTK csapatához igazolt. A magyarkanizsai származású védő 22-szer kezdőként lépett pályára a kék-fehéreknél, ám ő sem tudott segíteni abban, hogy csapata ismét bejusson a bajnoki fináléba, mivel a Fradi és a Győr mögött az MTK csak a 3. helyet tudta megszerezni a Simple Női Ligában. Vajda a bajnokság 20. játéknapján megszerezte első magyarországi gólját, a 6:3-s vendéggyőzelemmel záruló Diósgyőr-MTK bajnokin ő rúgta a fővárosiak ötödik találatát. A női NB II nyugati csoportjában szereplő Csepel színeiben is vitézkedett egy észak-bácskai focistalány: Fekete Edina a most véget ért szezonban összesen 39 mérkőzésen játszott a piros-kékek színeiben, és egy gólt szerzett. Ez a nagy mérkőzésszám pedig azért jöhetett létre, mert az adai játékos egyszerre játszott a csepeliek NB II-s nagypályás csapatában és az NB I-s futsalegyüttesben is. Edina mindkét mezőnyben az 5. helyen végzett csapatával.

Vajda Orsolya bronzérmes lett az MTK-val
Vajda Orsolya bronzérmes lett az MTK-val