2024. április 19., péntek

Fejlődés vidám és családias környezetben

A nyári szünidő ideje alatt sem szünetel a péterrévei Tanoda Fejlesztő Központ

Kicsivel több, mint másfél évvel ezelőtt, 2020 októberében nyitotta meg kapuit Péterrévén a Tanoda Fejlesztő Központ, ahol logopédus, pszichológus, óvodapedagógus, gyógytornász és tornatanár közreműködésével nyújtanak komplex fejlesztési lehetőségeket a gyerekeknek. Dr. Kulcsár Sarolta vállalkozása mindössze pár hónap alatt igazolta a létjogosultságát. Hetente mintegy százötven gyermek fordul meg a Tanodában, vannak közöttük olyanok is, akik több foglalkozásra is járnak. Az intézmény megnyitásakor a szakemberekből álló alapcsapat hat főből állt, idővel azonban bővült a gyerekek száma, és igény mutatkozott az újabb szolgáltatásokra, így ma már tizenhárman tartják a különféle fejlesztéseket.

– 2014-ben fejeztem be az egyetemi mesterképzést a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, és 2019 decemberében védtem meg a doktori értekezésemet az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Az utóbbi néhány évben rendszeresen tartottam továbbképzéseket a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett Apáczai Nyári Akadémián. Egy ilyen alkalommal az előadásom után megkeresett Kurczinák Kiss Szilvia logopédus-gyógypedagógus, aki jelen pillanatban kolléganőnk is itt, a Tanodában, hogy szükség lenne egy olyan fejlesztő központra, ahol több fejlesztés is megvalósulhat egyidejűleg, és ahol magyar ajkú szakemberek tudnak foglalkozni magyar gyerekekkel. Gondolkodtam ezen az ötleten. Időközben elmentünk nyaralni, hazajöttünk, és éppen ki volt írva a Prosperitati Alapítvány start up pályázata. A helyszín adott volt, ugyanis ez a ház, ahol a Tanoda működik, édesanyámé, tőle béreljük az ingatlant. Rövid gondolkodás után végül átadtuk a szükséges dokumentumokat, és szerencsére sikeresen pályáztunk. A pályázati támogatásnak köszönhetően inverteres klíma, kihangosítás, friss és allergénanyag-mentes levegőről gondoskodó rekuperátor rendszer, gimnasztikai és fejlesztőcsomag teszi hatékonyabbá a munkát. 2020. október 2-án kezdtük meg a tevékenységünket nagy tervekkel, de ugyanakkor kicsit bizonytalankodva is. Az elmúlt időszakban voltak különféle nehézségek és változások, de hát a változás hozza azt, hogy nem unalmas az életünk és nem unalmas a Tanoda élete sem. Ha az ember bejön ide a Tanodába, és meglátja a gyerekek arcán a mosolyt, akkor nem tud innen szomorúan elmenni – mesélte a kezdeteket dr. Kulcsár Sarolta, a péterrévei Tanoda Fejlesztő Központ tulajdonosa és vezetője.

A Tanodába Vajdaság több településéről is érkeznek gyerekek: Szabadkától egészen Újvidékig, és Topolyától egészen Bánátig. A különféle foglalkozásokra főleg óvodások és alsós diákok járnak, az alsó korhatár a három év. A mozgáskoordinációs foglalkozások, a komplex tematikus fejlesztések, a szerb nyelvi képzések, valamint a LEGO robotok építésével és programozásával foglalkozó műhelymunkák csoportosak és maximum 6 fővel zajlanak, míg a logopédus, a pszichológus, a gyógytornász és a tanulási nehézségeket kezelő szakember egyénileg foglalkozik a gyerekekkel.

– A Tanoda megnyitásakor az alapcsapat velem együtt hat főből állt, idővel azonban bővültek a foglalkozásaink, a szakembereink és a gyerekek száma is. Kezdetben Kurczinák Kiss Szilvia logopédus-gyógypedagógus foglalkozott a gyerekekkel. Gyorsan kiderült, hogy logopédusból nem lesz elegendő egy személy, nagyon sokan megkerestek ugyanis bennünket, az időpontok egy pillanat alatt beteltek. Így érkezett a csapatba később Kálmán Dóra logopédus-gyógypedagógus. Kiss Márta óvodapedagógus tartja a komplex tematikus fejlesztéseket, és koordinátorként irányítja a Tanoda működését, Fekete Melinda óvodapedagógus is segíti a munkánkat, ő a segédkoordinátorunk. A Tanoda pszichológusa kezdetek óta Döme Ágnes. Tóbiás Vivien időközben saját vállalkozást indított, így őt leváltotta Onyecki Zsanett, aki a mozgáskoordinációs foglalkozásokat vezeti. Nagy Enikő gyógytornászként és Schroth-terapeutaként dolgozik, ami azt jelenti, hogy a gerincferdülés problémákkal küzdők számára is célzott terápiát tud biztosítani. Tarján Timea a diszkalkuliával, diszlexiával és diszgráfiával küzdő diákok fejlesztésével foglalkozik, a szülők kérésére pedig Ivanković Mirjana elindította a szerb nyelvű képzést, amelyre óriási igény mutatkozott. Fercsik Kiss Piroska az íráskészség-fejlesztés és kommunikációs gyakorlatok elnevezésű foglalkozásokat tartja, Kovács Emese pedig ebben az évben is ösztöndíjas hallgatóként segíti a munkánkat. A LEGO-robotok építésével és programozásával foglalkozó műhelymunkákat Király Adrián vezeti. Megkerestek minket a fiús anyukák, hogy nagyon jó lenne a fiúk számára tornát tartani. Hát fiús tornához férfi tornatanár dukál, így csatlakozott a csapathoz Molnár Endre tornatanár. A délutáni órákban várjuk a gyerekeket, hiszen a péterrévei óvoda és az iskola is délelőtti váltásban tart nyitva. Kollégáink és kolléganőink főállásban dolgoznak valamilyen oktatási-nevelési intézményben, mi itt kiegészítő munkával, illetve ösztöndíjasként foglalkoztatjuk őket – mondta dr. Kulcsár Sarolta. A Tanoda vezetője hozzátette, hogy a gyerekek az óvónő vagy a tanítónő javaslatára is érkeznek hozzájuk, de a legtöbb esetben a szülő magától keresi fel a fejlesztő központot.

– A visszajelzések pozitívak. A szülőkre nagyon jellemző a tudatosság: nyitottak a problémával küzdő gyermekük számára felajánlott megoldásokra, és hitelt adnak a szakembereinknek. Azt látják, hogy érdemes ide járniuk, mert fejlődik a gyerek, egyre szebben beszél, jobb a mozgása. Sok esetben több foglalkozásra is elhozzák a gyermeküket, illetve ha befejeznek egy fejlesztést, de időközben esetleg felmerül egy másmilyen jellegű probléma, akkor is megkeresnek bennünket. Ehhez hozzátartozik az is, hogy nagyon odafigyelünk arra, hogy különféle rendezvényeket is szervezzük, mint például a Tanoda születésnapja, ahova mindenkit meghívunk, a hozzánk járó gyerekeket és a testvéreket is, vagy a Mikulás-napi csomagosztásunk, ahol minden gyerek ajándékban részesül. Ilyenkor mindig próbálunk valamilyen programmal is kedveskedni. A teljes éves tevékenység után most a nyári programokra készül a péterrévei Tanoda Fejlesztő Központ, amelynek keretében tematikus napokat szervezünk majd. Logopédusaink nyáron sem tartanak szünetet, a logopédiai fejlesztések folyamatosak, erre oda kell figyelnünk, hiszen a gyerekeknek óriási kiesést jelentene, ha a nyári időszak kimaradna, emellett a LEGO-robotok építésével és programozásával foglalkozó műhelymunkák esetében sem lesz leállás – mondta dr. Kulcsár Sarolta.

A péterrévei Antalics Tímea kislánya, a négy és fél éves Zoé több foglalkozásra is jár a Tanodában.

– Logopédiával kezdtük, amikor Zoé betöltötte a hármat, mert a kislányom családi okok miatt nem akart beszélni. Erre a fejlesztésre jelenleg is járunk és a tervek szerint fogunk is, mert az óvodában a gyerekek nem kapnak olyan szintű fejlesztést, mint itt. Fél év után hatalmas változás következett, Zoé szinte egyik pillanatról a másikra elkezdett szavalni. Fantasztikus érzés volt, nagyon boldogok voltunk. Otthon is rendszeresen gyakorolunk. Mozgáskoordinációs foglalkozásokra is jártunk. Ezt idővel leváltotta a komplex tematikus fejlesztés, ami majd az óvodához, és később az iskolához is kell. A komplex fejlesztő foglalkozás három nagy tematikus egységből – beszéd-, mozgás- és finommotorika-fejlesztésből – áll – mondta Antalics Tímea.

Kálmán Dóra logopédus-gyógypedagógus hetente kétszer tart logopédiai fejlesztést a Tanodában. Mint mondja, hatalmas igény mutatkozik a logopédiára, tapasztalatai szerint egyre több szülő ismeri fel annak szükségességét, hogy szakemberhez forduljon.

– Vajdaság számos településéről érkeznek hozzánk gyerekek. Hozzám azok a két és fél, hároméves gyerkőcök járnak, akiknél még nem indult meg a beszéd. Ilyenkor azért már figyelni kell, mert ebben a korban egy körülbelül ötven szavas szókincset várunk. Nyilván a szülőknek ezt nem kell pontosan megszámolniuk, de ha nincsenek meg az alapvető szavak, mint például a családon belüli személyek, tehát apa, anya, mama, tata, vagy az állatok, illetve ezek hangutánzása, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Jómagam is mindig a hangutánzással kezdem, ha a gyermek nem beszél. Ha össze tudja kötni a hangutánzást a képpel, az egy jó visszacsatolás, amely azt bizonyítja, hogy a gyermek értelmileg nem sérült, pusztán logopédiai esetről van szó. A négyéves korosztály már jönne logopédiára a beszédhibák miatt, de azt szoktuk ajánlani, hogy ötéves korig érdemes várni, mert addig a korig ez egy élettani pöszeség, az idegrendszere még nem fejlődött annyira, hogy megvalósítsa ezeket az apró és finom mozgásokat, amit a nyelvével képez a szájában. Vannak kivételes esetek, amikor már négy és fél éves korban megkezdjük a terápiát, amiatt, mert rengeteg hanghiba van. Az, hogy egy gyereknek mennyi ideig szükséges logopédushoz járnia, nagyon változó, számos tényezőtől függ. Én mindig hangsúlyozom a szülőknek, hogy mindenképp szükséges az otthoni gyakorlás – fogalmazott Kálmán Dóra.

Az íráskészség-fejlesztés és kommunikációs gyakorlatok elnevezésű foglalkozás a Tanoda Fejlesztő Központ legújabb szolgáltatása, a fejlesztést Fercsik Kiss Piroska tartja. A Tanoda munkatársainak tapasztalatai szerint az írás-, a beszéd- és a kommunikációs készség terén fejlesztésre szorulnak a fiatalok a középiskolában, az egyetemen és a munkaerőpiacon is.

– Egyéni foglalkozásokat tartok, tanterv nélküli igény szerinti, egyéni foglalkozásokat vezetek. Olvasásgyakorlás, szókincs- és írásfejlesztés, de érettségi-felkészítőt is tartunk, ahol a négyéves tananyagot vesszük át. Sokszor előfordul az is, hogy a diák konkrétan elmondja, mivel foglalkozzunk, mi az, amit nem ért, amit gyakorolni szeretne. A gyerekek addig járnak hozzám, ameddig szükségét érzik – mondta Fercsik Kiss Piroska.

A péterrévei Tanoda Fejlesztő Központ számos változáson esett át a megnyitása óta, az intézmény munkatársai folyamatosan terveznek és szerveznek. Idővel a mesepszichológiát és a meseterápiát is bevezetik majd a tervek szerint, hosszabb távon pedig a 0 és 3 év közötti korosztály felé is nyitni szeretnének különféle fejlesztéseken és foglalkozásokon keresztül. Ami azonban biztos, hogy a fejlesztő központban a munka nem áll meg, és az ide kerülő gyerekek vidám, családias, játékos környezetben, gazdag programkínálat mellett fejlődhetnek, a szakemberek magas szintű nevelési munkájának köszönhetően.