2024. április 24., szerda

Frissített: Lavrov érkezése rendkívül bonyolult

Az orosz külügyminiszter látogatásával kapcsolatban Aleksandar Vučić a hétfő esti híradóban nyilatkozik

Ana Brnabić kormányfő ma azt nyilatkozta, hogy a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Belgrádba érkezése körüli helyzet „rendkívül bonyolult".

– Tényleg hihetetlen, hogy Európában és a világban olyan a helyzet, hogy egy ország elnökének ilyen dolgokkal kell foglalkoznia, mint például egy külügyminiszter érkezésének megtervezése – mondta Brnabić a Pink TV műsorában.

Kiemelte, hogy hamarosan Szerbiába érkezhet más ország külügyminisztere és miniszterelnöke is. Példaként Olaf Scholz német kancellárt említette, akinek szerbiai látogatását néhány nappal Lavrov után jelentették be.

Más, későbbi médiaértesülések szerint Szergej Lavrov hétfőre és keddre tervezett belgrádi látogatása kapcsán Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária megtiltotta, hogy az orosz külügyminisztert szállító gép használja a légterét – közölte értesülését a Večernje Novosti napilap.

A szerbiai közszolgálati televízió tájékoztatása szerint az orosz külügyminiszter látogatásával kapcsolatban Aleksandar Vučić a hétfő esti híradóban nyilatkozik, akkor közli, hogy meghiúsult-e az út vagy sem, ami azt jelenti, hogy a hétfőre tervezett érkezés bizonyosan elmarad.