2024. április 18., csütörtök

Nem mindenki látja szívesen Lavrovot

Az elemzők szerint az orosz külügyminiszter látogatása tovább bonyolítja Szerbia helyzetét

Felborzolta a kedélyeket a hír, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn kétnapos látogatásra Szerbiába utazik. A külpolitikai elemzők szerint a nyugati országok provokációként élhetik meg a látogatást, ezzel számos szerbiai ellenzéki politikai tömörülés is egyetért és a látogatás lemondását követelik. Csütörtökön már Aleksandar Vučić köztársasági elnök is utalt arra, hogy nehézségek merültek fel Lavrov látogatásával kapcsolatban: „A látogatással kapcsolatos helyzet egyre bonyolultabb, minden szempontból. Egyelőre nem nyilatkozhatok a részletekről. Már az is kérdéses, hogy hogyan utazik Szerbiába Lavrov.” Azzal kapcsolatban, hogy Lavrov tervezett látogatása miatt megtörténhet-e, hogy Olaf Scholz német kancellár lemondja június 10-ei szerbiai látogatását, a szerb köztársasági elnök kifejtette: „Ez kedvezőtlen üzenet lenne Szerbia számára.”

A Szabad Európa Rádió szerbiai szerkesztőségének összeállítása szerint a más országok által elrendelt szankciók miatt Európában Lavrov csak Fehéroroszországba, Moldáviába, Bosznia-Hercegovinába és Szerbiába utazhat be.

A LÁTOGATÁS LEMONDÁSÁT KÖVETELIK

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga pénteken kérte közleményben a szerb államvezetéstől és Aleksandar Vučićtól, hogy mondják le Lavrov látogatását. „Elfogadhatatlan, hogy Szerbiában vendégül lássák a világ és Európa békéjét veszélyeztető putyini politikának az egyik képviselőjét. Mindemellett a látogatás tovább bonyolítaná Szerbia politikai pozícióját. Egyértelmű, hogy a Kreml ezzel a látogatással Szerbia elszigetelődését szeretné mélyíteni, illetve erősíteni Szerbia Oroszországhoz való kötődését. Szerbiának nem fűződik érdeke ahhoz, és kapacitása sincsen arra, hogy ismét a világ hulladékországainak a társaságába kerüljön.” – fogalmaznak a közleményben. Mint azt hozzáteszik, Lavrov szinte Európa és a térség összes országában nemkívánatos személy. Amennyiben Szerbia folytatni óhajtja az európai integrációt, kül- és biztonságpolitikáját össze kell hangolnia az unióssal, azaz szankciókat elrendelnie Oroszországgal szemben, értékelte a VSZL.

A Szabad Polgárok Mozgalma még korábban felháborodottságának adott hangot az orosz külügyi vezető tervezett látogatása miatt. „Elfogadhatatlan, hogy miközben Oroszország katonai agressziót hajt végre Ukrajna ellen, Fehéroroszország mellett Szerbia legyen az egyetlen olyan európai ország, ahol díszceremónia keretében fogadnak orosz állami tisztségviselőket. Szerbia egyértelműen kiáll Ukrajna területi integritásának a tiszteletben tartása mellett, ezért lenne Lavrov látogatása ellentmondásos, illetve ezért keltene zavart. A látogatásból Szerbiának semmiféleképpen nem származhat előnye, sőt, az ország helyzete csak tovább bonyolódna.” – fogalmaznak a tömörülés közleményében.

A MEGÉRTÉS NEM KORLÁTLAN

Srđan Majstorović, az Európai Politika Központja igazgatói bizottságának elnöke a Danas napilap összeállítása szerint kifejtette, hogy amennyiben valóban sor kerül Lavrov belgrádi látogatására, Szerbia nyugati partnerei megbízhatatlan félként tekinthetnek a jövőben az országra. Hozzátette, hogy a látogatás káros lenne az EU-val és az USA-val ápolt kapcsolatok tekintetében. Egyértelmű, hogy Oroszország megpróbálja erősíteni befolyását a térség országaiban, elsősorban a populizmus és a nacionalizmus eszközeivel, emelte ki Majstorović, szerinte az EU és az USA részben érti és elfogadja Szerbia helyzetét, illetve a szankciók el nem rendelésével kapcsolatos érveit, ám a megértésnek határa van.

A SEMLEGESSÉG POLITIKÁJA

A Szerb Eskütevők Pártja azok közé a politikai tömörülések közé tartozik, amelyek nem kifogásolják az orosz diplomácia vezetőjének belgrádi látogatását. MilicaĐurđevićStamenkovskipártelnök szavai szerint Lavrov látogatása összhangban áll Szerbia a semlegességre támaszkodó politikájával. A napokban Viola von Cramon-Taubadel járt belgrádi látogatáson, érvelt a politikus a Danas napilapnak nyilatkozva. Mint hozzátette, Lavrov a korábbiakban soha nem ultimátumokkal, hanem a Szerbia területi integritását tiszteletben tartó barátként utazott Szerbiába.

Az orosz külügyminisztérium pénteki közleménye szerint Lavrov hétfőn és kedden tartózkodik Szerbiában, és egyebek mellett Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel, továbbá a szerb külügyminiszterrel, a Szerbiai Képviselőház elnökével és a pátriárkával találkozik. A tárgyalások során mindenekelőtt a Szerbia és az Oroszország közötti gazdasági és politikai együttműködésről lesz szó, közölték.