2024. április 18., csütörtök

Fokozott érdeklődés a napelemek iránt

A Városi Környezetvédelmi Hivatal szervezésében a napokban Infónapot tartott a megújuló energiaforrások iránt érdeklődő polgároknak a Városi Levéltár helyiségében. Az eseményt a napelemek felszerelésére nyújtott anyagi támogatások biztosítása kapcsán szervezték meg. A pályázatra június 23-áig lehet jelentkezni, a polgároknak pedig ez alkalommal lehetőségük volt első kézből értesülni a támogatás feltételeiről.

Andrijana Čapko, a Városi Környezetvédelmi Igazgatóság vezetőjének helyettese elmondta, hogy az Infónapot a polgároknak a pályázattal való megismertetése, a felmerülő kérdések megvitatása és a kétségek eloszlatása céljából szervezték meg.

– A polgárok nagy érdeklődést mutatnak a napelemek beszerzése iránt, ami mindenképpen jelentős tényező a megújuló energiaforrások gyakorlati használata, valamint a szennyezés és környezetvédelem szempontjából is – magyarázta Čapko.

Emlékeztetett arra, hogy az energiatakarékosságot elősegítő programra 10 millió dinárt fordítottak, ebből a városi önkormányzat és az energiaügyi minisztérium egyenként ötmillió dinárt biztosít. Szavai szerint egy háztartás legfeljebb 420 ezer dináros támogatást kaphat, ami a teljes összeg 50 százalékát teszi ki.

A támogatás az egyenként hat kilowattos teljesítményű napelemek vásárlására vonatkozik, amelybe a napelemtartók, az inverterek és más szükséges tartozékok is beleértendők, valamint a leadott és beérkező kétirányú villanyáram mérésére szolgáló eszköz is. Emellett a napelemek és tartozékainak, valamint a mérőberendezések felszerelésének munkálatairól készült jegyzőkönyv költségeit is fedezik.

A hat kilowattnál nagyobb teljesítményre képes napelemek beszerzésére kérhető összeg ugyanannyit tesz ki, mint a hat kilowattos eszközök esetében, azzal a kikötéssel, hogy a különbözetet a polgároknak kell pótolniuk. A városi önkormányzat a támogatásra szánt összeget kizárólag a vállalatoknak utalja át, majd a polgárok a munka befejezése után az általuk kiválasztott cégeknek fizetik ki a rájuk eső részletet.

A napelemeket a város területén hét vállalat szerelheti fel, mégpedig az újvidéki székhelyű Green Energy Save Group, az Energy Net Services és a Petrosolar Projekt, valamint a belgrádi Enel PC és Master Solar, illetve a kragujeváci Elektrovizija és a zimonyi Telefon Inženjering.

Az előadásra ellátogató polgárok elmondták, hogy már megismerkedtek a napelemek előnyeiről és az általuk biztosított elektromos energia takarékosságával is. Hozzátették, hogy a levéltárba csak a jelentkezéshez szükséges dokumentációval kapcsolatos információk miatt látogattak el.

Az Infónapot elmulasztó polgároknak sem kell csüggedniük, ugyanis a pályázattal és a szükséges dokumentációval kapcsolatos információkat megtalálhatják az environovisad.rs oldalon. Az illetékesek felvetették egy újabb támogatási kör lehetőségét is.