2024. április 23., kedd

A siker kulcsa a szorgalom

Húszéves az óbecsei Szivárvány festőcsoport

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben működő Szivárvány festőcsoport. A jeles alkalomból szerdán nyílt meg a festőcsoport kiállítása az óbecsei Városi Színház Kör Galériájában. Tót Kása Piroska, a Szivárvány festőcsoport vezetője kiemelte, hogy a szorgalmas munka tartja életben a csoportot és a sikert is ez a szorgalom hozza meg.

– Az elmúlt húsz év nagyon eseménydús volt. 2002-ben nem is gondoltuk, hogy egyszer a húszéves évfordulót fogjuk ünnepelni. Ez nagyban a festőcsoport megalapítójának, Holló Katalinnak köszönhető, aki sokáig volt a csoportunk vezetője. Tőle megtanultuk, hogy azokon a napokon, amikor találkozunk, nemcsak azért jövünk össze, hogy kávézzunk és beszélgessünk, hanem minden alkalommal festünk is. Csütörtökönként találkozunk. Amikor hideg van, a Petőfiben alkotunk, de a tavasztól kezdődően a rendelkezésünkre bocsátott, a Tisza közvetlen közelében található hétvégi házban tevékenykedünk. Festőcsoportunkat egy nyüzsgő méhkaptárhoz hasonlítanám, hiszen mi is állandó mozgásban vagyunk, jövünk-megyünk, festünk és éppen ebből kifolyólag gondolom, hogy azért is maradt fent a Szivárvány húsz évig, mert aktívak vagyunk. Ha megnézzük a kiállított festményeket, láthatjuk, hogy mindegyik festmény másmilyen, pont, ahogyan mi is másfélék vagyunk. Viszont egységesek vagyunk, mert az elmúlt évek összekovácsoltak minket – mondta Tót Kása Piroska.

A festőcsoport 26 tagot számlál, akik főleg nyugdíjasok. Šimoković Jolan hat évvel ezelőtt csatlakozott a csoporthoz. Mint mondja, sok mindent köszönhet a Szivárványnak.

– Már iskoláskoromban szerettem festeni, de sajnos soha nem volt rá időm. Amióta nyugdíjas vagyok, azóta kezdtem el intenzívebben festészettel foglalkozni. Akrillal festek, de idővel az olajfestéket is szeretném kipróbálni. A festészet szebbé teszi a napjaimat. Leginkább tájképeket festek, szeretem a virágokat, a fákat, a vizet, a természetet. A Szivárvány festőcsoport sok mindent ad nekem: szeretetet, társalgást, kikapcsolódást – mondta Šimoković Jolan.

Az 53 festményt felölelő kiállítás június 15-éig látogatható az óbecsei Városi Színház Kör Galériájában.