2024. április 20., szombat

Az idősek különösen veszélyeztetettek a közlekedésben

Tájékoztató jellegű közlekedésbiztonsági előadás a nyugdíjasoknak

A szenttamási Közlekedésbiztonsági Tanács, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség és a belügyi szervek közös projektumának keretében tájékoztató jellegű előadást tartottak a helyi nyugdíjasok egyesületében. A 65 év felettieknek a belügyi szervek dolgozói elmondták, hogyan növelhető a biztonság a gyalog, kerékpáron és gépjárművezetőként közlekedőknél, valamint rámutattak a leggyakoribb hibákra, amelyeket az idősek elkövetnek.

− Szerbia Közlekedésbiztonsági Ügynöksége a 65 évnél idősebb személyeket a gyerekekkel együtt a közlekedésben résztvevők két legveszélyeztetettebb kategóriája közé sorolja. A mai előadás jó alkalom volt arra, hogy megvitassuk ezt a témát, rámutassunk a legnagyobb veszélyekre, amelyek a forgalomban való részvétel során fenyegetik az időseket, és előmozdítjuk a veszélyek egy részének csökkentését célzó intézkedéseket. Egyúttal láthatósági mellényeket és szatyrokat, kerékpárlámpákat, fényvisszaverőket ajándékoztunk a résztvevőknek, hiszen ezek használata biztonságosabbá teszi a részvlételt a közlekedésben. Az idősek a forgalomban leggyakrabban kerékpárosként és gyalogosként vesznek részt, és felelősségteljes magatartásunkkal mindannyiunknak fokozottan oda kell figyelnünk erre a csoportra, hozzáállásunkkal pedig javítani kell mindannyiunk biztonságát – mondta Milica Zarić, a szenttamási Közlekedésbiztonsági Ügynökség vezetője.

Grozdanić Željko, a szenttamási rendőrállomás dolgozója felszólalásában kiemelte, a statisztikai adatok szerint a község terültén évente átlag 30 olyan közlekedési baleset történik, amit a 65 évnél idősebb kerékpárosok okoznak, és ezek igen súlyos következményekkel járnak. Szavai szerint az ilyen és hasonló előadásokkal ez a szám lényegesen csökkenthető.

− A legfontosabb a kerékpárosok láthatósága, különösen este, mert a legtöbb baleset azért történik, mert a gépjárművezetők nem veszik észre a kerékpárost.

A múlt év folyamán 25 akció keretében kizárólag a kerékpárosokkal foglalkoztunk, és sajnos el kell mondani, hogy a legtöbb kétkerekűn egyáltalán nem volt megfelelő világítás, és többen közülük ittasan bicikliztek. Ezek a felelőtlen magatartások baleseteket okoznak. A közlekedésbiztonság növeléséhez mindannyiunknak hozzá kell járulnunk, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy kerékpárosként legyenek felelősségteljesebbek, továbbá, hogy az unokák se közlekedjenek kivilágítás és láthatósági mellény nélkül. A gyalogosok kizárólag a járdát használják, legyenek óvatosak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen és az említett statisztikai mutatók gyorsan javíthatók – mondta Grozdanić.