2024. március 29., péntek

Vajdaság kulturális örökségének megőrzéséért

A tartományi kormány 52 millió dinárral támogatja a projekteket

A tartományi kormány továbbra is támogatja a kulturális örökség védelmére és megőrzésére irányuló projekteket. Idén 167 kulturális projektet támogatnak 52 millió dinár értékben. A szerződéseket pénteken Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár adat át a művelődési intézmények képviselőinek.

Mihájlovity Anikó (Fotó: Ótos András)

Mihájlovity Anikó (Fotó: Ótos András)

– A támogatás célja, hogy hozzájáruljon az ingatlan, az ingó, a tárgyi és a szellemi kulturális örökség megőrzéséhez, kutatásához, védelméhez, oktatásához és népszerűsítéséhez. A kulturális örökségünk megőrzése mindannyiunk feladata. Úgy gondolom a múzeumokat, levéltársakat, galériákat közelebb kell hozni a fiatalabb korosztály számára is, hiszen az identitás, a kultúra csak általuk örökíthető tovább – mondta a titkár, aki hozzátette: nagyon fontos a kiadványok és elektronikus könyvek vásárlásának támogatása is az önkormányzati és városi közkönyvtárak számára, ezért ezt a lehetőséget 40 könyvtár számára biztosították.

A projektek többsége az oktatással, a kultúra népszerűsítésével, a kulturális örökség értékének és fontosságának megismertetésével foglalkozik.

A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet két sikeres pályázatot nyújtott be.

Szűcs Balázs (Fotó: Ótos András)

Szűcs Balázs (Fotó: Ótos András)

– A bácsfeketehegyi (feketicsi) régészeti lelőhelyről, templomdombról és a horgosi templomdombról van szó. Régészeti parkot szeretnénk idővel kialakítani és az ehhez szükséges előkészületi munkálatokra, ásatásokra, konzerválásokra, iratok begyűjtésére és feldolgozására pályáztunk. A nagyobb beruházásokat általában ásatások követik, amik régészeti lelőhelyek feltárásához vezetnek. A feketicsi eset is egy ilyen, ott a víztisztító kapcsán került sor ásatásokra és nagyon örülünk, hogy a támogatás révén sikeresen meg tudjuk kezdeni a munkálatokat – tudtuk meg Szűcs Balázstól, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatójától.

A Szabadkai Városi Múzeum a néprajzi tárlat felépítésére, elkészítésére nyert támogatást.

A szerződés aláírása (Fotó: Ótos András)

A szerződés aláírása (Fotó: Ótos András)

– Ez egy állandó tárlat lesz 250 négyzetméteren. Elég nagy területről beszélünk, ahol több száz kiállított tárgyunk lesz majd látható. Számunkra nagyon sokat jelent ez a támogatás, de a városunkba látogatók és a szabadkai polgárok számára is fontos, hogy elkészüljön ez a tárlat, hiszen ez nem csak a turistáknak, hanem a diákoknak és az ott élőknek is sokat jelent – magyarázta Mihájlovity Anikó, a múzeum igazgatónője.