2022. augusztus 12., péntek

Az osztrák külügy reagált az Orbán szívrohamát kívánó tévés posztjára

„Kétségkívül ízléstelen és elfogadhatatlan. Ugyanakkor ez egy privát Facebook-fiók, melynek semmi köze nincs az osztrák államhoz" – közölte az Osztrák Külügyminisztérium a Kleine Zeitung nevű osztrák lappal, miután Karl Pachner, az osztrák közmédia egyik ügyvezető igazgatója Facebook posztban kívánt szívrohamot Orbán Viktornak.

Az Osztrák Közszolgálati Televízió és Rádió (ORF) Online lábának vezetője szerda este egy Facebook-bejegyzésben bírálta Orbánt Oroszországhoz való közelségéért. Sajtóértesülések szerint Pachner azt írta:

„Egy szívroham méltányos dolog lenne, tekintve testességét és stresszes életét!"

A bejegyzést azóta törölték. Csütörtökön a tévés a Facebookon bocsánatot kért a „meggondolatlan és félrevezető megfogalmazásért”, hozzátéve, hogy „természetesen sem Orbánnak, sem senki másnak nem kívánja a halálát”, továbbá „mélységesen sajnálja” a bejegyzését.

Az Index cikke szerint az osztrák újságíró azon háborodott fel, hogy a magyar kormány – az olajembargós, heteken át tartó vita lezárulta után – amiatt lengette be ismét az unió oroszellenes szankciós csomagjának a vétóját, hogy Vlagyimir Putyin támogatójának, Kirill ortodox pátriárkának a vagyonát is be akarták fagyasztani (csütörtökön kiderült, hogy az unió végül a magyar vétó emlegetésének hatására elállt ettől). Mint ismert,

Brüsszel végül levette az orosz ortodox egyház fejét a szankciós listáról.

Az ügy nagy port kavart az osztrák sajtóban. A Heute nevű lap meg is szavaztatta olvasóit arról, hogy Pachnernek le kellene-e mondania botrányos kijelentései után, amire a válaszadók 70 százaléka igennel felelt.

A magyar külügy magyarázatot kér a „botrányos, megdöbbentő megnyilvánulásra”, ezért berendelték az ország budapesti nagykövetét.