2024. március 29., péntek

Újrahasznosítással az élhetőbb környezetért

Ötven üveggyűjtő konténert helyeznek el városszerte

Az Európai Zöld Hét alkalmából a SPENS előtti téren a napokban szervezett üveggyűjtési akción többek között jelen volt Mira Radenović, a városi környezetvédelmi tanács tagja is.

Az eseményt hagyományosan a környezettudatosság növelése céljából szervezik meg. Az akciót a Német Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (GIZ), a NALED és az Üvegkezelés a Nyugat-Balkánon elnevezésű projektum partnerei szervezték meg.

Radenović elmondta, hogy a város számára rendkívüli jelentőséggel bír, hogy sikerült megtenni az első lépést a hulladékszelektálás terén.

– Mindenekelőtt az üveget szelektáljuk, ugyanis természetes anyagról van szó, ezért számtalan alkalommal újra tudjuk hasznosítani. Ilyen módon megőrizzük az energiát és a természetet is, valamint nem utolsósorban a községek és a polgárok pénzét is. A projektben résztvevő partnereinkkel együtt két hónappal ezelőtt a város területén 50 darab harang alakú üveggyűjtő konténert helyeztünk el olyan helyszíneken, ahol a legnagyobb szükség mutatkozott rájuk. Jó hír, hogy a város a projekten keresztül további 50 üveggyűjtő konténert biztosított és jelenleg is folyamatban van a polgárok által javasolt újabb helyszínek kiválasztása – mondta Radenović.

Hozzátette, hogy az akció során az újrahasznosításon alapuló gazdaságra helyezték a hangsúlyt, amelynek során csatlakozásra szólították fel a polgárokat, hogy hozzák el az elhasznált üvegpalackjaikat, majd azokat dobják be az erre szolgáló harang alakú hulladékgyűjtőkbe. Szavai szerint az akcióban résztvevő polgárokat szimbolikus nyereményekkel örvendeztették meg.

– Természetesen a polgároknak nemcsak a mostani alkalommal kell támogatniuk az akciót, hanem szokásukká is válhat az üvegpalackok összegyűjtése és azok elhelyezése a legközelebbi erre szolgáló konténerekben – magyarázta Radenović.

Hangsúlyozta, hamarosan olyan föld alatti konténereket helyeznek el a város területén, amelyek alkalmas PET-csomagolások gyűjtésére és a hulladék szelektálására. Kiemelte, hogy mindez nagy jelentőséggel bír az energiatakarékosság és a környezetvédelem szempontjából is, valamint ezáltal élhetőbb környezetet is teremtünk magunk körül.

Vladimir Zelenović, a Čistoća Köztisztasági Közvállalat igazgatója elmondta, hogy az elmúlt két hónapban hat tonna üvegpalackot gyűjtöttek össze, amelyet újrahasznosítottak.

– A vállalatunk különleges teherautóival gyűjtjük össze az üvegpalackokat, amelyeket a városi szeméttelepre szállítunk, ahol az újrahasznosítható anyagok válogatását végezzük, majd ezt követően tovább küldjük az újrahasznosítóba – mondta Zelenović.

Az akció során azon polgárok számára, akik legalább három újrahasznosítható üvegpalackot hoztak magukkal, a környezetvédelemhez köthető nyereményeket biztosítottak. Emellett informálódhattak is az újrahasznosítás jelentőségéről és a megszerzett tudásukat egy kvízen keresztül ellenőrizhették le és ilyen módon érdemelhették ki a nyereményeket.