2022. augusztus 8., hétfő
SZABADKAI ZSINAGÓGA

Az orgona éjszakája

A szecesszió világnapja (június 10-e) alkalmából a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány 2019 óta minden évben megszervezi a Szecesszió éjszakája elnevezésű rendezvényét. Az intézmény munkatársai évről évre arra törekszenek, hogy a látogatóiknak közelebb hozzák a szecesszió szépségét, előadások, zenei pillanatok, filmvetítések és más tartalmak által.

Idén az a döntés született, hogy számos világváros példája alapján elindítsák Szabadkán az Orgona éjszakája elnevezésű rendezvényt. Mint ismeretes, tavaly újjáépült a zsinagóga Wegenstein orgonája, amely nemcsak az épület, hanem az egész város kincsévé vált. A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány ezzel a rendezvénnyel hagyományt szeretne teremteni, bízva abban, hogy a jövőben más szakrális épületek is csatlakoznak a kezdeményezéshez, amelyek szintén rendelkeznek orgonával.

Fotó: Kovács Attila

A rendezvény június 10-én, pénteken 18 órakor a Mécsvirág együttes Álomi táj című produkciójával veszi kezdetét a szabadkai Zsinagógában. 19 órakor Tóth Borisz idegenvezető tart előadást Szecessziós történetek címmel. Az Orgona éjszakája 20.30-kor veszi kezdetét. Orgonán játszik Vizin Kornelije, közreműködik Anišić Bela kürtön és Szűcs Mihály fagotton.

A belépés ingyenes.