2024. április 23., kedd

Mi lesz a növényvédő szeres flakonokkal?

Gyűjtési akciót szerveztek Törökbecsén és Óbecsén

Az idén a törökbecsei és az óbecsei gazdálkodók is csatlakozhatnak a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által szervezett mezőgazdasági vegyszeres dobozok gyűjtési akciójához. Törökbecsén legutóbb 2018-ban volt ilyen jellegű környezetbarát megmozdulás a helyi közösségnek köszönhetően. A mezőgazdasági termelők a kiürült, kimosott növényvédő szerrel szennyezett flakonokat június 21-éig minden kedden 8–12 óráig adhatják át a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában működő falugazdász irodájában.

– Egyre nagyobb az érdeklődés a gyűjtés iránt, az emberek egyre jobban figyelnek arra, hogy óvják és védjék a környezetet. Ezek a növényvédő szerrel szennyezett flakonok veszélyes hulladéknak számítanak, nehezebben bomlanak le, mint az egyszerű műanyag, mert maró hatású vegyszert tartalmaznak. Az újrahasznosításuk is más folyamatot igényel. A vegyszeres dobozok átadáskor a termelő elismervényt kap az akcióban való részvételről, ami később különösen az IPARD, de más pályázatok eseténél is fontos lehet. Az itt összegyűjtött vegyszeres dobozokat Bácsföldvárra szállítom, de ha jövőre lesz elég érdeklődő, akkor itt, Törökbecsén is nyitunk egy gyűjtési pontot – mondta Fehér Kálmán Törökbecse, Bácsföldvár és Temerin falugazdásza.

A gyűjtési akciót Óbecsén is megszervezték. A mezőgazdasági termelők az óbecsei Agroskup Földműves Szövetkezet székházában adhatják át a kiürült és kimosott növényvédő szerrel szennyezett flakonokat hétköznap 7 és 15 óra között szintén június 21-éig.