2024. április 25., csütörtök

Tartalmas négy év

Ballagás az Emmausz fiúkollégiumban

Ballagás volt kedden a muzslyai Emmausz fiúkollégiumban. A Mária neve plébániatemplomban bemutatott hálaadó szentmisén köszönt el nyolc érettségiző Kalapis Sztoján atyától, a nevelőtanároktól és kollégista társaiktól.

A ballagók útravalója pedig egy maroknyi vajdasági föld, amely majd mindig emlékezteti őket arra, hogy honnan indultak, a hamuba sült pogácsa és egy új ceruza, amely egy másik kezdetet jelképez.

– Az üzenet pedig az, hogy folytassák az utat. Mondtam is, hogy nincs vége, még nincs vége. Még sok mindent kell elérni az életben. És akkor ezt próbálják nap mint nap fölidézni magukban, hogy „mit kell még tennem?”, „melyik téren kell még fejlődnöm?” Tehát ezt mind föl kell hogy fedezzék, hogy aztán, néhány év múlva, ha visszatekintenek az elmúlt évekre, hogy lássák: volt eredmény – monda Kalapis Sztoján atya kollégiumvezető.

A korosztályváltás búcsúzással jár, ami nem könnyű – még a fiúknak sem. Hiszen gyerekként kerültek a kollégiumba és immár felnőttként mennek tovább.

– Ez egy szép esemény, ami már hagyományos itt nálunk az Emmausz kollégiumban. Az idén nyolc végzősünk van. A fiúk nagy lelkesedéssel készültek erre a napra. Most fejezik a tanulmányaikat itt Nagybecskereken. Vannak közülük, akik tovább szeretnének tanulni. Van, aki munkába fog állni – mesélte Gabona Ferenc, a kollégium nevelőtanára.

Az itt eltöltött négy év minden kollégista életének egyik meghatározó szakasza volt. A ballagók többsége kitűnő tanulmányi eredményt mutatott fel, úgy a tanulásban, mint a magaviseletben. A nevelőik joggal bíznak abban, hogy helytállnak majd a továbbiakban is.

– Amikor először hallottam erről a kollégiumról, akkor elgondolkoztam azon, hogy miért is ne lehetnék én is az Emmausz kollégistája. Barátaim meséltek róla, eljöttem egy nap a kollégiumba, hogy megnézzem milyen. És tényleg valóban nagyon jó lehetőségek vannak ebben a kollégiumban. Beiratkoztam az egészségügyibe, be is fejeztem. Közben pedig tartalmas négy évet töltöttem itt el – hallottuk Verecki Szebasztián torontálvásárhelyi érettségizőtől, aki az Újvidéki Egyetem Orvostudományii Karán szeretné folytatni a tanulmányait.

A kollégium nemcsak lakhatást és tanulási feltételeket biztosít, hanem gondviselést is ad. Ezt mutatja a muzslyai Zombori Dávid példája is. A szülei ugyanis külföldre távoztak, ő pedig szülőfalujában, kollégistaként fejezhette be a középiskolát.

– Nagyon meg vagyunk elégedve. Elsősorban, hogy a gyerek be tudja fejezni a középiskolát. Jók a tanulmányi eredményei, amit hálásan köszönünk Sztoján atyának, Gabona Ferencnek és Gerdof Zsoltinak. És hálát adunk a jó Istennek, hogy ilyen jól végződött minden – mesélte Zombori Erzsébet, a fiú nagymamája.

Az Emmausz kollégiumban van elég szabad hely a jövendőbeli kollégisták számára. Őket július 14-én és 15-én várják, amikor a szüleikkel megtekinthetik a létesítményt. Ezeken a napokon van a beiratkozás is.