2024. március 29., péntek

A bővítés jegyében

Nyílt napot tartott a Bácsfeketehegyi Gazdakör – A jövőben a környezetvédelem kap prioritást

A Bácsfeketehegyi Gazdakör kedden este nyílt napok elnevezéssel tartott összejövetelt, amelynek nem titkolt szándéka volt a fiatalabb gazdálkodók megszólítása. Fekete Andor, a gazdakör elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a gazdakör az idén egy jubileumot is ünnepel.

– A mostani nem egy rendhagyó ülése volt egyesületünknek. Az idén ünnepeljük egyesületünk fennállásának 20. évfordulóját, illetve a közelmúltban a vezetőségben is tisztújítás volt. Egy közös ünnepségre és vacsorára szerettünk volna minden gazdálkodót meginvitálni, illetve az egyesület szimpatizánsait, annak érdekében, hogy megfiatalítsuk a tagságot. Az egyesület az elmúlt két évtizedben nagyon sok mindent le tudott tenni az asztalra, nagyon sok mindent el tudott érni, és mi ezt szeretnénk folytatni. Ennek érdekében szeretnénk az egyesületünk taglétszámát bővíteni, hogy szorosabban együtt tudjunk működni. A változó világ azt hozza, hogy csak akkor tudunk fennmaradni, ha együtt tudunk dolgozni. Amit az egyesületünk az elmúlt két évtizedben képviselt, az nagyon jó példa erre – mondta el Fekete Andor, majd hozzáfűzte, hogy a nyílt nap az egyesületnek egy nem hivatalos szülinapja is volt. A munkák és tervek között néha meg kell állni és örülni kell az elért eredményeknek, fogalmazott az elnök.

A gazdakör tehát nagy hangsúlyt fektet az új tagok toborozására, és Fekete elmondása szerint már sikerült olyan gazdálkodókat megszólítaniuk, akik idáig nem vettek részt a munkájukban.

– Olyan embereket is szeretnénk bevonni, akik idáig semmilyen formában nem vettek részt az gazdakör munkájában. Tisztában vagyok vele, hogy nekik is az előnyükre válik a tagság. Nemcsak mai estétől várjuk a tagság bővülését, hanem szeretnénk, hogy a gazdák egymásnak beszéljenek az itt folyó tevékenységekről, és ezáltal is többen csatlakozzanak hozzánk, illetve azokhoz a projektumokhoz, amelyeket az egyesület képvisel – fogalmazott az elnök.

A gazdakörnek számos elképzelése, terve van a jövőre vonatkozóan. Hamarosan itt lesz a meggynap, és mint minden évben, az idén is társszervezőként fognak részt venni benne, mondta Fekete. A hosszú távú tervek között mindenképpen a környezetvédelem az, ami prioritást kap.

– Látjuk, hogy a termőföldjeink szikesednek, az élővilág csökken és pusztul, és még nem múlt el az a pillanat, amikor erre tudunk reagálni. És reagálnunk is kell, annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni a következő generációk számára – mondta az elnök.