2024. március 28., csütörtök

Folyamatosan aszfaltoznak Szenttamáson

Vége felé közeledik a Turián áthaladó főút felújítása

Folytatódik a kora tavasszal kezdődött aszfaltozás Szenttamás és Turia utcáin, az úttestek teljes felújítása mellett új járdák is épülnek. Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere elmondta, a munkálatok folytatására az idei községi költségvetésből 22 millió dinárt különítenek el, ami jelentősen több, mint az előző években.

− A járdák rekonstrukcióját illetően tudni kell, hogy az eddigi tégla- és betonjárdákat az idei évtől kezdve aszfaltozzuk, mert sokkal olcsóbb és jobb megoldásnak bizonyul. A munkálatokra 2022-ben 10 millió dinárt terveztünk, és bízunk abban, hogy jövőre még több pénz jut az ilyen beruházásokra. Jól látható, hogy ezen a téren sok a munka, főleg Szenttamáson, és mindent megteszünk azért, hogy több kritikus pontot megjavítsunk. A településen évtizedekre visszamenőleg csupán néhány járdát újítottak fel, ugyanez mondható el az utakról is. A kátyúzásra és az utcák aszfaltozására kiírt közbeszerzési pályázat előkészítése folyamatban van, az előttünk álló ciklusban főleg Szenttamáson zajlanak majd a munkálatok, ugyanis Turián és Nádalján az utcák felújítását és aszfaltozását illetően már történtek beruházások. Így a községhez tartozó két településen a helyzet sokkal jobb, bár apróbb munkálatok itt is maradtak. Fontos elmondani azt is, hogy nem lehet mindent egy nap alatt megoldani, az utcák rendbetételét sem, ezért az előttünk álló időszakban kérem a polgárok türelmét. Mindent rendbeszedünk és biztosítjuk az utak és járdák karbantartását is – fogalmazott Radivoj Debeljački.

Szavai szerint különösen fontos a Turián áthaladó főút rekonstrukciója és szélesítése a falu bejáratától a helyi közösségig. Ezen a szakaszon a munkálatok költségeit a Szerbiai Utak Közvállalat biztosítja, a kivitelező pedig a Bačkaput vállalat. A szóban forgó munkálatok értéke 80 millió dinár, az eszközök egy részét pedig a község biztosította, ugyanis szükség van az itt elhaladó gázvezeték áthelyezésére.

− Igen fontos az említett útszakasz szélesítése, ugyanis az eddigi keskeny úttesten a nagyobb járművek nehezen közlekedtek és az úttest több helyen is erősen megrongálódott. Az említett vállalatokkal szorosan együttműködve intenzíven dolgozunk a megoldáson, ugyanis nem csupán az út helyreállításáról van szó, hanem a közeli, néhol az úttest alatt lévő gázvezeték áthelyezését is meg kell(ett) oldani. A település másik oldalán, a Nádalja felé vezető úton a munkálatok már befejeződtek, így hamarosan befejeződik a Turián áthaladó főút teljes felújítása – mondta végezetül Szenttamás polgármestere.