2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Az eredmény még várat magára

A völgy albánjai koalíció jelöltlista jogorvoslattal élt Bujanovac községben

Azért húzódik el a parlamenti választás folyamata, illetve azért nem teremtődtek meg egyelőre a feltételei a parlament alakuló ülése megtartásának, valamint a kormány megalakításának, mert az európai uniós intézmények és az Európai Parlament képviselőinek indítványára a választási törvények módosításába belefoglalták a jogorvoslati határidők meghosszabbítását – értékelte IvicaDačić, az ügyvezető státuszú Szerbiai Képviselőház elnöke a Prva tv-nek nyilatkozva. A házelnök szavai szerint jelenleg minden, választásokkal kapcsolatos döntésre 72 órás a jogorvoslati és az elbírálási határidő, függetlenül attól, hogy panaszról, fellebbezésről vagy egyéb jellegű keresetről van szó. Egyelőre nem tudni, hogy mikorra hívhatják össze a Szerbiai Képviselőház következő összetételének alakuló ülését – nyomatékosította Dačić, majd megerősítette, hogy a Veliki Trnovacon pénteken, május 27-én, másodszor megismételt szavazás tekintetében az arra jogosultak panaszt nyújtottak be, az ezzel kapcsolatos 72 órás döntési határidő még nem járt le.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerbiai Képviselőház alelnöke az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán nyilatkozott a sajtónak a választási folyamat elodázódásával kapcsolatban. Az N1 tv összeállítása szerint megjegyezte: „Az európaiaknak nem világos, hogy miért nem hirdették még ki a választás végeredményét, és miért nem alakult már meg a Szerbiai Képviselőház.”

– Az Európai Parlament jelentéstevőjének, aki részt vett a pártközi egyeztetésben, elmagyaráztam, hogy ez a határidők meghosszabbítása miatt van így. Már akkor egyértelmű volt, hogy a parlament megalakulására ezúttal feltehetőleg hosszabb ideig kell várni, amikor meghozták az új törvényeket és azokban hosszabb jogorvoslati, illetve döntéshozatali határidőket határoztak meg. Minden a törvényekkel összhangban történik, s még sok idő telhet el a kormány megalakításáig – fogalmazott Kovács.

Az N1 tv becslése szerint A völgy albánjaikoalíció jelöltlista a Veliki Trnovac-i ismétlés tekintetében benyújtott panasza következtében megtörténhet, hogy az előrehozott köztársasági parlamenti választás végeredményét egészen június 15-ig nem lehet kihirdetni. A bujanovaci választási bizottságnak az említett panaszról máig kell(ene) döntenie. A bujanovaci helyi hírportál értesülései szerint a kisebbségi albán koalíció azért indítványozta panasz formájában a szavazás megsemmisítését, mert egy személy személyazonosító okmány nélkül voksolt. Más értesülések szerint azért tettek panaszt, mert egy személy először a saját otthonában szavazott, majd a szavazóhelyen is leadta a voksát. Az említett választási lista számára ettől az egy szavazóhelytől függ, hogy átlépi-e a választási küszöböt. Április 3-a után úgy tűnt, hogy nem, míg az április 28-án megtartott első ismétlés alkalmával megszerezte az egy mandátumhoz hiányzó szavazatokat, ám a május 27-én megtartott második ismétlést követően 12 szavazat hiányzott a listának ahhoz, hogy átlépje a kisebbségi választási küszöböt.

MinjaĐokić, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) tagja a Moramo koalíció képviseletében arra emlékeztetett az N1-nek nyilatkozva, hogy a helyi választási bizottsághoz viszonyítva a RIK a másodfokú szerv, azaz amennyiben a panasztevő elégedetlen lesz a helyi választási bizottság döntésével, a RIK-nél is jogorvoslattal élhet. Ha ezt megteszi, a RIK 72 órán belül köteles dönteni a panaszról. E döntés ellen a panasztevő a Közigazgatási Bírósághoz fordulhat fellebbezéssel.

A RIK addig nem állapíthatja meg és hirdetheti ki a parlamenti választás végeredményét, amíg az ország összes szavazóhelyén be nem fejeződik a választás folyamata. A végeredmény kihirdetése után a parlamentnek 30 napon belül kell megtartania alakuló ülését, míg innentől számítva a kormány megválasztásának a határideje 90 nap. Aleksandar Vučić köztársasági elnök és a Szerb Haladó Párt elnöke keddi hivatalba lépési beszédében abbéli reményének adott hangot, hogy a kormány következő összetétele július végéig megalakul.