2024. április 19., péntek

Másfél év alatt harminc bűnszervezet

A bűnügyi rendőrség eredményeiről számoltak be a csütörtöki kollégiumi ülésen

Az év eleje óta már tizenkét bűnszövetkezetet felszámolt a bűnügyi rendőrség, 79 olyan személyt tartóztattak le, akikkel kapcsolatban alapos gyanúja állt fenn annak, hogy tagjai voltak ezeknek a szervezeteknek, jelentette ki csütörtökön Aleksandar Vulin belügyminiszter. Az első öt hónap leforgása alatt a rendőrség több mint két tonnányi kábítószert foglalt le, s 35.533 darab kábítószercsomagot kobozott el. Összesen 24 olyan laboratóriumra bukkantak, amelyekben narkotikumok előállításával foglalkoztak a bűnelkövetők, ismertette az adatokat a tárcavezető a bűnügyi rendőrség kollégiumának megtartását követően, amelyen az elért eredményeket vették sorra az illetékesek.

Az ülésen elhangzott az is, hogy az elmúlt másfél év leforgása alatt összesen harminc bűnszövetkezetet semmisítettek meg Szerbiában a rendőri lecsapásoknak és őrizetbe vételeknek köszönhetően, ez az eredmény jelentősnek számít, de nem jelenti azt, hogy véget ért volna a szervezett bűnözés ellen folytatott harc, azzal és a korrupció leküzdésével az előttünk álló időszakban is prioritásként kell foglalkoznia a Belügyminisztériumnak és a rendőrség illetékes osztályainak.

Ami a korrupcióellenes harcot illeti, az eredmények ismertetése során elhangzott, hogy az első öt hónapban 176 személyt kísértek be, mert alapos a gyanúja, hogy összesen kétmilliárd dinár értékben szereztek maguknak vagyont jogellenes módon, folytattak törvényellenes tevékenységet. Január elseje és május 31-e között a rendőrség korrupcióellenes osztálya 244 bűnvádi feljelentést tett 432 személy ellen (közülük 176-nak a letartóztatását is elengedhetetlennek vélték), mert összesen 481 bűncselekményt követtek el a nyomozások eredményei alapján. A jelentés szerint ezek a személyek több mint kétmilliárd dináros vagyonhoz jutottak törvényellenes úton, az állami költségvetést pedig legalább 1,7 milliárd dinárral károsították meg.

Vulin kitért arra is, hogy a rendőrségnek továbbra is fontos feladata a csalók kézre kerítése, az átverések megakadályozása. Számos esetben találkozni olyanokkal, akik törvényellenesen jutnak keresethez a polgárok átejtésének köszönhetően, őket, s azokat is, akik az állami költségvetést károsítják, minden erővel igyekszik felfedni és az igazságszolgáltatás elé állítani a hatóság. Egyébként 2021 azonos időszakához képest az országban az idén 5,4 százalékkal csökkent a komoly lopások, rablások száma, értékelte a találkozón a belügyi tárca vezetője.