2024. április 25., csütörtök

Dánia csatlakozik az EU közös védelmi politikájához

Megszavazta a dán lakosság, hogy Koppenhága csatlakozzon az Európai Unió védelmi politikájához – jelentette be Mette Frederiksen miniszterelnök szerda éjjel.

A témáról tartott voksoláson a résztvevők kétharmada igennel szavazott.
Frederiksen az eredményt ismertetve kijelentette, hogy a jelentős mértékű támogatással üzenetet küldtek nemcsak az EU-nak, hanem a NATO-nak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is. „Megmutattuk, hogy miközben Putyin lerohan egy szabad országot, és Európa stabilitását fenyegeti, mi, többiek, még jobban összefogunk" – fogalmazott. Európa más lett az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, február 24. után, mint előtte volt – tette hozzá a dán kormányfő az eredményt indokolva.
A NATO-tag Dánia – amely több más területen sem csatlakozott az uniós együttműködéshez – az egyetlen EU-tagország volt, amely nem vett részt az EU közös védelmi politikájában.
Üdvözölte a döntést Soren Pape ellenzéki vezető is.
Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke történelmiként méltatta a szavazás eredményét. Meggyőződésüket fejezték ki, hogy a döntés mind Dánia, mind az EU számára kedvező hatásokkal jár.