2024. március 29., péntek

Kihívásokkal teli öt év

Koszovó, a boszniai Szerb Köztársaság és a szankciók kérdése is napirenden marad

Az elemzők szerint összetett öt év vár Aleksandar Vučićra, aki kedden kezdte meg második köztársasági elnöki megbízatását. Továbbra is időszerű a koszovói kérdés, mint ahogyan a daytoni megállapodás és a boszniai Szerb Köztársaság megőrzése, miközben mind erősebb nyomást gyakorolnak Szerbiára, hogy csatlakozzon az Európai Unió Oroszországgal szemben elrendelt szankcióihoz, de az energiaválság, a szerbiai gazdaság és a pénzügyek, valamint a belpolitikai stabilitásnak a megőrzése is főfájást okozhat a régi-új államfőnek. A Večernje novosti belgrádi napilapnak nyilatkozó elemzők egyetértenek abban, hogy „Szerbia és Vučić sikere attól függ, hogy mennyire lesz képes megőrizni a kelet és a nyugat között korábban kialakított egyensúlyt, illetve az abból táplálkozó baráti viszonyokat.” Vladislav Jovanović egykori szerbiai külügyminiszter szerint a köztársasági elnöknek mindenekelőtt türelemre és bölcsességre lesz szüksége, ám a súlyos döntéseket így sem kerülheti el. Nehéz időszaknak néz elébe a köztársasági elnök, ám Vučić manőverezési tehetsége eddig kiválónak bizonyult – jegyezte meg Jovanović, aki szerint a nagyhatalmakkal korábban kialakított jó kapcsolatok megakadályozzák, hogy a támadó jellegű nyomásgyakorlás ne legyen túlságosan kifejezett. Koszovó és a boszniai Szerb Köztársaság kérdése biztosan aktuális marad, az ukrajnai válság tükrében feltehetőleg erősödik az előbbivel kapcsolatos nyomásgyakorlás – tette hozzá Jovanović. Mint arra rámutatott, mivel ilyen körülmények között különösen fontos a belpolitikai stabilitás, jó, hogy Vučić a politikai együttműködés kiszélesítését helyezte kilátásba.

Ognjen Karanović, a Központ a Társadalmi Stabilitásért munkatársa azon a véleményen van, hogy a belpolitikai stabilitást már azzal sikerült megőrizni, hogy Vučić fölényes győzelmet aratott az április 3-i köztársasági elnökválasztáson. Karanović szavai szerint „tekintettel a szarajevói bosnyákok Dayton-ellenes tevékenységére, a korábbiakhoz képest mind aktuálisabbá válik a boszniai Szerb Köztársaság kérdése”. Természetesen az orosz–ukrán háború, valamint a nyugati országok ezzel kapcsolatos nyomásgyakorlása is napirenden marad – emelte ki Karanović.

Vučić hivatalba lépési beszéde meglepően észszerű volt – értékelte Vesna Rakić Vodinelić jogász, nyugalmazott egyetemi tanár az N1 tv-nek, mondván, hogy az államfő a nyugati országokhoz intézett szavai racionálisak voltak. Vučić ezzel összhangban Szerbiának az uniós integráció iránti elkötelezettségét hangsúlyozta, és most először ismerte el nyilvánosan, hogy az EU Szerbia első számú támogatója – emelte ki Rakić Vodinelić, rámutatván, hogy a beszédből az érzelmek, azaz a nemzeti érzület erősítésének a céljával kimondott üzenetek sem hiányoztak.

Rakić Vodinelić becslése szerint a nyugat esetleg augusztus végéig tolerálja a szerbiai egyensúlyozást, mindenekelőtt azért, mert a köztársasági elnök „megígérte”, hogy július végéig megalakul a kormány következő összetétele, így az első érdemi döntésekre augusztus végén, esetleg szeptember elején számítanak az európai partnerek.