2024. április 25., csütörtök

Vučić: Mindig is függtünk az orosz gáztól

Aleksandar Vučić államfő ma Pozsonyba látogatott, ahol a GLOBSEC 2022 fórumon vesz részt. Az államfő 15 órakor szólalt fel a Szerbia és az EU: Stratégiai partnerség a jövőért című panelbeszélgetésen.

Vučić elmondta, hogy senki sem fogja túlélni orosz gáz nélkül, majd hozzátette, hogy Szerbia ezt az erőforrást kizárólag csak Oroszországtól kapja.

– Mindig is függtünk az orosz gáztól, ez nem is kérdéses – mondta az államfő.

Hangsúlyozta, hogy Szerbia mindent elkövet annak érdekében, hogy változatossá tegye a földgázellátását.

– Szükségünk van változatossá tenni a forrásainkat. Interkonnektorokat építünk ki Bulgáriával és Észak-Macedóniával is. Túl kell élnünk és racionálisan kell viselkednünk, mégha erről senki sem akar hallani. Nagyon nehéz racionálisan beszélgetni egy szurkolói légkörben – fogalmazott az államfő.

Vučić hozzátette, hogy Szerbia jelenleg a korábbiakhoz képest háromszor több pénzt költ a gázra és hangsúlyozta, hogy a földgáz ára folyamatosan növekszik.

– Fontos a számunkra, hogy Bulgáriával és Észak-Macedóniával kiépítsük az infrastruktúránkat. Amíg ezt nem tesszük meg, addig csak Oroszországtól kaphatjuk a gázt –jelentette ki az államfő.

Szavai szerint, amikor Szerbia új megegyezésre jutott Oroszországgal a gázszállítással kapcsolatosan, a nyugati sajtó a szankciók megsértéséről beszélt.

– Milyen szankciókról? Nincs érvényben szankció a gázszállítással kapcsolatosan – mondta Vučić.

Hozzátette, hogy rendkívül elégedett Szerbia gazdasági fejlődésével.

– Az utóbbi két évben a legnagyobb kumulatív GDP-növekedést jegyeztük egész Európában. Rengeteget ruháztunk be az infrastruktúrális projektekbe, gyárak építésébe – emelte ki az államfő.