2024. április 19., péntek

Emelkednek a lakásfenntartási árak

Az újvidéki polgárok egyre többet fognak fizetni a lakóközösségek vezetőinek járó havi költségek címén, ugyanakkor az épületek karbantartási és beruházási költségei is megdrágultak.

Ezek a járulékok a Köztársasági Statisztikai Intézet által a székvárosban a múlt évben jegyzett, nettó átlagbérrel való összeegyeztetés függvényében emelkedtek meg. A 021 hírportál tájékoztatása szerint az intézet számadatai távol állnak a reális bérekre vonatkozó adatoktól, ugyanis a legutóbbi felmérés szerint az újvidékiek márciusban átlagosan 89 ezer dinárt kerestek.

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai miatt azonban, amelyek szerint a tartományi székvárosban emelkedik az átlagkereset, folytatódik a járulékok évek óta tapasztalt drágulása is. Egy 50 négyzetméteres háztartás lakói 50 dinárral fognak többet fizetni az eddig megszokottnál. Egy nyolc emeletes tömbházban lakásonként az eddigi 272 dinár helyett 303 dinárt kell elkülöníteni a havi járulékokra. Abban az épületben, amelyben nyolctól harminc lakás van, az eddigi 326 dinár helyett 364 dinárt fog kitenni a havi költség lakásonként. Ahol harminc lakásnál többel van, ott az ilyen jellegű havi kiadásokra az eddigi 381 dinár helyett 424 dinárt kell majd fizetni.

Drágul a lakásfenntartás. Apró, parákban vagy egy-két dinárban meghatározott árkorrekcióról van szó, így első pillantásra nem tűnik soknak. (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Drágul a lakásfenntartás. Apró, parákban vagy egy-két dinárban meghatározott árkorrekcióról van szó, így első pillantásra nem tűnik soknak. (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A garázsok esetében a költségek 61 dinárt tesznek ki, ami 7 dinárral több az eddigieknél, míg a garázs és a garázshely havi „igazgatásáért” 121 dinárt kell elkülöníteni, ami 12 dinárral több az eddigi összegnél.

A városi képviselő-testület emellett meghozta döntését a lakóépületek karbantartására szánt összeg összeegyeztetéséről, vagyis a költségek megemeléséről is. Az új árjegyzék értelmében minden felvonó nélküli épületben található lakás, vagy üzlethelyiség karbantartására az eddigi 408 dinár helyett 455 dinárt kell majd elkülöníteni.

Abban a tömbházban, ahol felvonó van, ez az összeg az eddigi 530 dinár helyett 591 dinárt tesz majd ki. A garázsok tulajdonosainak 273 dinárt kell fizetniük a karbantartásért az eddigi 245 dinár helyett.

A közös garázsok, vagy a garázsblokkok tulajdonosai pedig havonta 182 dinárt fizetnek majd, ami 18 dinárral több az eddig megszokott összegnél. Az épület különálló részeinek karbantartásáért, amelyekben műszaki berendezések találhatóak, olyanok, mint a trafóállomások, raktárak és hasonlók, havonta 273 dinárt kell fizetni az eddigi 245 dinár helyett.

A városi képviselő-testület ezenkívül még a lakóházak beruházási járulékainak korrigálásáról is rendeletet hozott, amit a lakások négyzetméterszáma alapján számolnak fel. E

zt a járulékot több kategória szerint fizettetik meg, és az árak 50 para és másfél dinár közötti összeggel emelkednek. Ennek értelmében ezentúl minden tíz évnél újabb, felvonó nélküli épületben található lakásért, vagy üzlethelyiségért a szóban forgó járulék 3,9 dinárt fog kitenni az eddigi 3,5 dinár helyett, míg a 10 és 20 év közötti épületekben ez az összeg 5,9 dinárt tesz ki az eddigi 5,3 dinár helyett. A 20 és 30 év közötti épületek esetében a járulék 7,1-ről 7,8 dinárra emelkedett meg, míg a 30 évnél régebbi épületekben 8,9 dinárról 9,8 dinárra.