2024. március 28., csütörtök

Egy szebb faluért

Egész hetes faluszépítési akciót tartott a bácsfeketehegyi Izida – Új célja is volt a megmozdulásnak

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület napközisei minden évben virágokat ültetnek a faluban, ezzel szépítve a környezetet. Az idén az akció más formában zajlott, mint a korábbi években, és céljai is bővültek. Idáig alapvetően egynapos volt, az idén viszont egy hétig tartott – számolt be lapunknak Papp Julianna, az Izida elnöke.

– Sok gondolkozás után döntöttünk úgy, hogy szervezünk egy olyan akciót, aminek kicsit kibővítjük a céljait. Az elsődleges cél továbbra is a faluszépítés és a környezetvédelem. A védenceinket arra neveljük, hogy fontos a környezet szépítése, fontos, hogy megszeressék a növényeket, a tisztaságot és a szépet. Az is lényeges, hogy a mindennapokban is rendezett legyen a környezetük, és felismerjék a szépet. A mostani alkalommal azonban még egy szempontja volt az akciónak: védenceink ismerjék meg azokat az intézményeket, amelyek környékén végeztük a faluszépítést. Célunk az volt, hogy védenceinket közelebb hozzuk ezekhez az intézményekhez, és hogy megismerjék őket, valamint az ott dolgozókat. Így ha olyan szükség mutatkozik, hogy el kell oda menniük, akkor úgy fogják fogadni őket, ahogy ők igényelik. És mivel ezek az intézmények már nem lesznek ismeretlenek számukra, lesz elég bátorságuk, hogy valóban bekopogjanak – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a faluszépítés során körbejárták az egészségházat, a gyógyszertárt, a postát, a helyi közösséget, a nyári színpad környékét, a nyugdíjas otthon udvarát és a falu szűk központját.

Az intézmények megismerése segíti az Izida fogyatékkal élő védenceit, hogy társadalmunk egyenértékű tagjaivá váljanak. Az elnök elmondta, hogy a meglátogatott intézmények dolgozói nagyon nagy megértéssel és szeretettel fogadták az Izida védenceit. Emellett két vendéglátó szerényen megvendégelte a falu szépítésén dolgozó napköziseket, ami nagyon jólesett nekik. Az is nagy élmény volt a védencek számára, hogy bemehettek a helyi közösség tanácstermébe, beszélhettek meglátásaikról, panaszaikról, és arról, hogy szerintük mi nincs rendben a faluban.

Az Izida napköziseinek faluszépítési akciója egész múlt héten tartott, csak pénteken szakították meg, amikor részt vettek a topolyai Kis-Bácska egyesület rendezvényén, amelyet a multiplex szklerózis világnapja alkalmából szerveztek. Az akció során a védencek megismerték szinte a falu összes fontos intézményét és azok dolgozóit, s ennek köszönhetően önállóbbakká váltak egy kicsit – fogalmazott az Izida elnöke.

@szepit01= Szép virágokkal ültették körbe a központot az Izida védencei

@szepit02= Úton a nyugdíjas-egyesület felé